Search by category:
Egyéb kategória

Cseh miniszter: polgárháborús helyzet alakult ki Oroszországban

Cseh miniszter: polgárháborús helyzet alakult ki Oroszországban

Mészáros Richárd

2023. 06. 24., szo – 15:20

Jana Černochová cseh védelmi miniszter egy szombati interjúban úgy vélekedett, hogy úgy néz ki, polgárháborús helyzet alakult ki Oroszországban, és Ukrajna most ehhez igazíthatja az orosz erők ellen indított offenzíváját.

A ČTK cseh hírügynökségnek nyilatkozva Černochová úgy fogalmazott: úgy látja, nagyon súlyos konfliktus alakult ki Oroszországon belül, ami azt üzeni Ukrajna számára, hogy most lehetősége van átcsoportosítani az erőit, és az új helyzethez igazíthatja az oroszokkal szembeni ellentámadását. A miniszter szerint ez most jó fejlemény abból a szempontból, hogy az ukrán erők nyertek erre valamennyi időt.

„Még várjuk a további fejleményeket, elsősorban azt, hogy az orosz védelmi minisztérium képviselői hogyan fognak reagálni, feltehetően az most a legfontosabb kérdés” – mondta Jana Černochová.

A miniszter nem sokkal korábban azt írta a Twitteren: „tizenhat hónap ukrajnai háborúzás után Oroszország most saját maga ellen indított háborút”.

Edgards Rinkevics lett külügyminiszter bejelentette, hogy szigorították az ellenőrzést a lett-orosz határon, és a jelenlegi helyzetben nem engednek be orosz állampolgárokat az országba. Hozzátette, pillanatnyilag Lettországot nem éri közvetlen fenyegetés, de figyelik a fejleményeket, és egyeztetnek a szövetséges országokkal.

Szombat hajnalra nyílt katonai konfrontációvá fajult a Jevgenyij Prigozsin vezette Wagner-csoport és az orosz védelmi minisztérium viszálya. A magánhadsereg egységei legalább két helyszínen átléptek a megszállt ukrajnai térségekből Oroszország területére, és biztonsági szempontból kulcsfontosságú létesítményeket foglaltak el. Prigozsin azzal fenyegetett, hogy emberei Moszkváig fognak vonulni.

Read More

Post Comment