Search by category:
Egyéb kategória

Révész Sándor 70 éves lett

Révész Sándor 70 éves lett

Juhász Katalin

2023. 06. 24., szo – 14:07

Szerény és démoni. Visszahúzódó és gátlástalan. Utánozhatlan, azonnal felismerhető hangja egyszerre felszabadít és rabságba ejt. Révész Sándor ma ünnepli 70. születésnapját. 

A Piramis frontembereként talán ő volt az első magyar szupersztár, akiért epedtek a lányok, és akit testőrök menekítettek ki a teremből egy-egy túlságosan jól sikerült koncert után. Előtte már a Generálban is bizonyított, sőt azzal a zenekarral kis híján beindult a nemzetközi karrierje is Hollandiában, de később ez már senkit sem érdekelt, főleg a közönséget nem. 

Budapesten született, édesanyja ismerősei révén 1966-ban három hónapot Angliában töltött, ahol megtanulta a nyelvet és egy életre eljegyezte magát a rockzenével. 1971-ben, csupán 18 évesen lett a Generál tagja. A könnyed, mégis igényes zene sokakat megigézett (Csöngess be hozzám jó barát, Ha ismerném…), 1973-as első albumuk csaknem minden dala sláger lett.

Révész 1975-ben csatlakozott a Piramis együtteshez, akkor már tíz éve ismerte és elismerte Som Lajost, a zenekar vezetőjét. Első turnéjukat vidéken kezdték, s mire a fővárosba értek, már mindenki velük énekelte dalaikat. A Ha volna két életem, az Ajándék, a Becsület, a Szállj fel magasra!, a Kóbor angyal című számaikban egy nemzedék találta meg önazonosságát. Rajongótáboruk hatalmas volt, lemezeik százezres példányszámban fogytak, renszeresne tízezres közönség előtt léptek fel. Az együttes fénykora 1980-ig tartott, ezután Révész egy igényesebb, kísérletezőbb projekttel próbálkozott a hanglemezgyárnál, de az akkori megmondóemberek nem kértek belőle. Évekig egy luxushajón énekelt, bejárta a világot. Hazatérése után első szólólemeze 1985-ben jelent meg, a második 1993-ban, a harmadik pedig 2003-ban, minthárom nagy siker lett. 

Az énekes 2022 márciusában sztrókot kapott, több hónapig tartó felépülése után az év végén már ismét színpadra állt.

Read More

Post Comment