Search by category:
Egyéb kategória

A Wagner-vezér Prigozsin végre üzent

A Wagner-vezér Prigozsin végre üzent

Mészáros Richárd

2023. 06. 26., h – 18:13

Szombati sikertelen lázadása óta először szólalt meg Jevgenyij Prigozsin.

A Wagner-vezér a Telegramra töltött fel egy 11 perces hangüzenetet, amelyben arról beszél, hogy azért vonultak fel, hogy demonstrálják a tiltakozásukat, nem pedig azért, hogy megbuktassák a kormányt. Prigozsin szerint a Wagner-csoport július elsején megszűnt volna, ugyanis a zsoldosok közül szinte senki sem volt hajlandó szerződést kötni a védelmi minisztériummal. Eredetileg az volt a terv, hogy június 30-án tüntetőleg Rosztovba vonulnak, hogy leadják a védelmi minisztériumtól kapott felszereléseiket.

„Azonban rakétatámadás ért bennünket, aminek következtében mintegy 30 harcos meghalt, ezért úgy döntöttünk, hogy azonnal Rosztovba vonulunk”

– fogalmazott Prigozsin. A Wagner-vezér sajnálja, hogy repülőgépekre és helikopterekre kellett csapást mérniük, de ez azért történt, mert bombázták őket.

„A menet célja az volt, hogy megakadályozzuk a Wagner zsoldoshadsereg megsemmisítését és felelősségre vonjuk azokat, akik a »különleges katonai művelet« alatt rengeteg hibát követtek el. Abban a pillanatban álltunk le, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy sok vér fog folyni. Úgy éreztük, hogy ez a tüntetés elegendő volt.”

Szerinte az Oroszországba való bevonulásuk és 780 kilométeres menetelésük „mesteri” volt, és megmutatta, hogy az orosz hadseregnek hogyan kellett volna bevonulnia Ukrajnába 2022. február 24-én. Prigozsin szerint Lukasenko felajánlotta neki, hogy segít megoldást találni arra, hogy hogyan működhetne tovább a Wagner-csoport. Megjegyezte azt is, hogy menetük mentén mindenhol őket támogató civilekkel találkoztak.

A hangüzenetből nem derült ki, hogy a Wagner-vezér jelenleg hol tartózkodik.

Jevgenyij Prigozsin péntek éjszaka Moszkvába tartó „igazságmenetet” indított az Ukrajnában harcoló zsoldosseregének egy részével Rosztov felől, hogy felelősségre vonja az orosz védelmi minisztert és a hadseregvezetést. Prigozsin azonban szombat este szombat este váratlanul megállította Moszkvát 200 kilométerre megközelítő csapatait, azt követően, hogy Alekszandr Lukasenko belarusz elnök közvetítésével megállapodás született. A Kreml szerint a megállapodás értelmében Prigozsin Belaruszba távozik, azonban pontos hollétéről azóta sincs információ.

(Tx, ú)

Read More

Post Comment