Search by category:
Egyéb kategória

Keddtől látogatható a versailles-i kastélyban Mária Antónia magánlakosztálya

Keddtől látogatható a versailles-i kastélyban Mária Antónia magánlakosztálya

Horváth Bianka

2023. 06. 26., h – 10:44

Június 27-én megnyitják a nagyközönség előtt a versailles-i kastélyban Mária Antónia (Marie Antoinette) magánlakosztályát – olvasható az MTI oldalán

Június 27-én megnyitják a nagyközönség előtt az idén 400 éves versailles-i kastélyban XVI. Lajos király hitvese, Mária Antónia (Marie Antoinette) magánlakosztályát. Az Európai Örökség Napok alkalmából szeptemberben a kastélyban újranyílik a múzeum történelmét bemutató galéria is, ahol 12 átépített, a digitalizálásnak köszönhetően modernizált és újrarendezett teremben a gyűjteményt időrendi sorrendben ismerhetik meg a látogatók.

Ezzel az évfordulóval elsősorban Versailles történelmének folytonosságát akarjuk hangsúlyozni az elmúlt 400 évben, és megmutatni, hogy az nem egyszerűen nem állt meg, hanem továbbra is fejlődik, megújul, élő helyszín, egy olyan vezérfonal, amely folyamatosan végigkíséri Franciaország történelmét

– hangsúlyozta az AFP hírügynökségnek Catherine Pégard, aki 2011 óta igazgatja a kulturális létesítményt.

A közelmúltban felújított új helyszín Mária Antónia francia királyné kétszintes, 100 négyzetméter alapterületű magánlakosztálya. A királynénak szentelt helyszínek közül a lakosztályt megelőzően már restaurálták a Kis Trianon palotát és az Hameau de la Reine (A királyné falva) néven ismertté vált arborétumot. Ebből a menedékből szökött el a királyné, mielőtt a Francia Forradalom alatt börtönbe vetették. 

A versailles-i kastélyt tavaly közel hétmillióan keresték fel, amely 16 százalékkal kevesebb, mint a koronavírus-járvány előtti utolsó teljes évben, amikor is 8,2 millió látogatót regisztráltak.

(mti)

Read More

Post Comment