Search by category:
Egyéb kategória

Varsó fegyverszállítmányokkal támogatja az ukrán rendvédelmi alakulatokat

Varsó fegyverszállítmányokkal támogatja az ukrán rendvédelmi alakulatokat

Mészáros Richárd

2023. 06. 26., h – 20:42

Varsó fegyverszállítmányokkal támogatja az ukrán rendvédelmi alakulatokat, és segít a sérültek kezelésében is – jelentette be hétfőn Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter a délkelet-lengyelországi Rzeszówban, az ukrán hivatali kollégájával közösen tartott sajtótájékoztatón.

Az Ihor Klimenko ukrán belügyminiszterrel folytatott tárgyalásokat követő sajtóértekezleten Mariusz Kaminski elmondta: Lengyelország konkrét módon fogja támogatni az ukrán belügyi tárcának alárendelt alakulatokat – a Nemzeti Gárdát, a rendőrséget és a határőrséget –, amelyek az ukrán hadsereg mellett részt vesznek a védelemben.

„Nemsokára elkezdjük a fegyveszállításokat (…), többezer gépkarabélyról, több millió darab töltényről lesz szó, amelyek lehetővé teszik az ukrán és az európai szabadság védelmezőinek, hogy hatékonyan harcoljanak” – fogalmazott Kaminski.

Bejelentette továbbá: a lengyel belügyi tárcának alárendelt kórházakban kezelni fogják az ukrajnai harcokban megsérült tisztségviselőket, és orvosi műszerekkel támogatják a frontközeli ukrajnai kórházakat is. A lengyel fél emellett tábori kórházakat létesít a sérült ukrán rendvédelmisek számára – ígérte Kaminski.

Ihor Klimenko elmondta: az orvosi és technikai felszerelés egy részét már hétfőn elszállítják a legjobban rászoruló ukrajnai helyszínekre.

Megköszönte azt a támogatást is, amelyet Lengyelország a dél-ukrajnai kahovkai gát felrobbantása után nyújtott. A tehergépkocsik, tartálykocsik, szivattyúk a helyi lakosok vízellátását segítették, és hozzájárultak ahhoz, hogy az elárasztott házakból vizet szivattyúzzanak ki – közölte az ukrán tárcavezető.

Read More

Post Comment