Search by category:
Egyéb kategória

Ódor: Főleg az online térben radikalizálódnak a szlovákiai fiatalok

Ódor: Főleg az online térben radikalizálódnak a szlovákiai fiatalok

Mészáros Richárd

2023. 06. 28., sze – 14:33

Radikalizálódnak a szlovákiai fiatalok, és ez elsősorban az online térben megy végbe. Egyedi esetekről van szó, nem csoportok létrehozásáról, együttműködéséről – tájékoztatott a kormány biztonsági tanácsának ülése után Ódor Lajos kormányfő és Ivan Šimko belügyminiszter.  

Ódor elmondása szerint a rendőrségnek már több iskolai incidenst sikerült megakadályoznia, de még éberebben kell figyelnie a helyzetet. Az iskolákkal való összehangoltabb, intenzív együttműködés fontosságát is hangsúlyozta, hogy csírájában lehessen elfojtani a veszélyes jelenségeket. „Ezek a diákok többnyire a közösségi hálón radikalizálódtak. Vagy fizikai támadásokról van szó, de tudomásunk van fegyverrel elkövetett támadásokról is. Szerencsére áldozatok nélkül” – mondta Šimko. Robbanóanyag előállítására is voltak kísérletek. Šimko szerint a közelmúltban körülbelül tíz.

Hamran István országos rendőrfőkapitány felhívta a figyelmet, hogy az ifjúság radikalizálódásának okát gyakran a politikusok felelőtlen nyilatkozataiban kell keresni, akik megosztják a társadalmat, fokozzák a feszültséget és az agresszivitást. „A fiatalok sokszor a politikai figyelem középpontjában levő személyek közül választanak példaképet, akik elbűvölik őket a beszédükkel” – tette hozzá.

További probléma a nem megfelelő megelőző tevékenység az iskolákban. „Előfordul, hogy a gyerekek az iskolai számítógépeken osztanak meg rendkívül toxikus tartalmakat, például terrorcselekmények felvételeit” – figyelmeztetett Hamran.

A biztonsági tanács az oroszországi eseményekkel is foglalkozott, a kormányfő elmondta, Szlovákia és a lakosság biztonsága szempontjából egyelőre nem kockázatos a helyzet. „Annak ellenére, hogy egyelőre stabilnak tartjuk a helyzetet, továbbra is érvényes, hogy nem ajánljuk állampolgárainknak az Oroszországba utazást” – jelentette ki Ódor.

Martin Sklenár védelmi miniszter közölte, Szlovákiának is vannak információi arról, hogy mi minden lett aláaknázva Ukrajnában, beleértve a zaporozzsjai erőművet. „Mi annyit tehetünk, hogy felelősségre szólítunk fel (…) A nemzetközi közösséget rendkívül nyugtalanítja a helyzet” – szögezte le. Sklenár reméli, nem fenyeget komolyan, hogy felrobban az atomerőmű, és egy ilyen esemény alapjaiban változtatná meg az ukrajnai konfliktust.

A biztonsági tanács az illegális migrációval is foglalkozott, Ódor szerint nyugodt a helyzet. Többségében olyan migránsok érkeznek, akik nem akarnak Szlovákiában, folytatni akarják útjukat más országokba, Szlovákiára nézve nem jelentenek kockázati tényezőt.

Read More

Post Comment