Search by category:
Egyéb kategória

A Smer párhuzamos szavazatszámlálással készül a választásra

A Smer párhuzamos szavazatszámlálással készül a választásra

Mészáros Richárd

2023. 06. 30., p – 11:30

A Smer párhuzamos szavazatszámlálást fog végezni a parlamenti választáson – jelentette ki Robert Fico pártelnök a JOJ TV csütörtök esti politikai műsorában. Helyesli annak a törvénymódosításnak az elfogadását, hogy a községeknek közzé kell tenniük a honlapjukon a szavazókörök választási jegyzőkönyveit.

„Az ellenzék nyomására született meg ez a törvény. Örülök neki, egy komoly eszköz lesz a kezünkben. Bejelenthetem, hogy a Smer-SD párhuzamos szavazatszámlálást fog végezni a választáskor – mondta Fico.

Andrea Letanovská, Eduard Heger Demokraták pártjának listavezetője válaszul kijelentette, a választási eredmények meghamisításával kapcsolatos aggodalmak abból fakadnak, hogy az emberek elhiszik az erről terjesztett álhíreket és fámákat. Rámutatott, hogy a Heger-kormány fogadta el a dezinformációk terjesztése elleni első intézkedéseket.

Fico azt mondta, mindemellett bízik benne, hogy a parlamenti választás tisztességes politikai versengést hoz. Pártja pénteken adja le a jelöltlistáját. „Pártlistáról van szó, amely a lojalitáson alapszik” – szögezte le. A Smer-SD a választási győzelmet tűzte ki célul. „Tisztában vagyok vele, hogy nagy valószínűséggel végül ellenzékbe kerülhetünk, de legitim célkitűzés, hogy meg akarjuk nyerni a választást, és erre meg is van az esélyünk” – fűzte hozzá.

Letanovská az azzal kapcsolatos kételyekre, hogy van-e elegendő tapasztalata a listavezető szerepéhez, azt hangsúlyozta, harminc éve szolgálja az embereket. „Van egy csomó tapasztalt politikus a parlamentben. Sokan közülük miniszterek is voltak, nem egy több kormányban is. Vannak sokszoros miniszterelnökeink. Nem sokra ment velük az ország. A politikai tapasztalat még nem garancia arra, hogy valaki valóban az embereket fogja szolgálni” – mondta Letanovská.

Boris Kollár (Sme rodina) házelnök bántalmazási ügye és a jövő hétre tervezett rendkívüli ülés kapcsán Fico ismét felszólította Kollárt, hogy önként mondjon le. Mindemellett a rendkívüli ülést nem támogatja. Úgy véli, sikertelen lesz, nem lesz meg a szükséges 76 szavazat a leváltáshoz, és ezzel végső soron a parlament megerősíti Kollárt a posztján. „Jobb lenne nyomást gyakorolni rá, hogy maga mondjon le” – tette hozzá.

Letanovská visszautasítja, hogy a Demokraták azért indítványozta az ülést, hogy láttassa magát. „Nyilvánvaló, hogy a Demokraták nem magára akarja felhívni a figyelmet, hanem a bántalmazott nőkre” – mondta, és ismételten elítélte Kollár viselkedését.

Read More

Post Comment