Search by category:
Egyéb kategória

Itt a főszezon, válasszunk kirándulást, nyaralást!

Itt a főszezon, válasszunk kirándulást, nyaralást!

szabolaci

2023. 06. 30., p – 10:43

Szombaton kezdődik az abszolút nyári főszezon, ilyenkor szinte az összes járat, szálloda, tengerparti all inclusive hotel megtelik vendégekkel – és ez az árakon is látható, ez a két hónap az egyik legdrágább időszak (plusz a kiemelt időszakok és az év végi ünnepek). Megnéztük, hova mennyiért utazhatunk, és összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat azok számára, akik júliusban, augusztusban terveznek nyaralást.

Utazások egyénileg

Az egyik kézenfekvő megoldás, ha egyénileg szervezett módon utazunk, ez esetben rendkívül nagy a rugalmasság, nem kell előre meghatározott napokon indulni, érkezni, és a napok számát is mi döntjük el – városnézésnél ideális megoldás, de akár tengerparti utazásokhoz is ajánlott, azzal, hogy csomagban néha olcsóbb irodáknál, mivel ők a jegyet és a szállást is nagy mennyiségben foglalják, így kedvezőbb árat kapnak. Érdemes a két árat összevetni, és az alapján dönteni. Városlátogatásoknál, hosszú hétvégéknél szintén érdemesebb egyénileg szervezni, kivéve, ha valaki ragaszkodik a magyar/szlovák nyelvű idegenvezetéshez (de sokan vannak, akik a helyszínen élnek, és vállalnak vezetést, érdemes rákeresni az interneten). Az egyéni szervezés hátránya, hogy időigényes, és mivel árfüggő, a legtöbb esetben sem a szállás, sem a jegyár nem módosítható, nem lemondható.

Szállások

A hotelszobák is többe kerülnek az idén, mint korábban, de nem drágultak annyival, mint a repülőjegyek. Fontos, hogy ha egyénileg szervezünk utazást – akár városlátogatást, akár wellnesst vagy éppen tengerparti pihenést –, akkor mindig nézzük meg, melyik árkategória mit takar. Érdemes lemondhatós opciót választani, ha még nem vagyunk biztosak az utazásban, vagy olyat, amely pár nappal az érkezés előtt még törölhető. Ezek drágábbak, mint azok, amelyeknél semminemű rugalmasság nincs, ezt akkor érdemes lefoglalni, ha már megvan a jegy, azaz mindenképp utazni fogunk. Figyeljünk arra is, hogy egy esetleges nem megjelenés esetén a hotel a teljes árat vonja le, vagy csak az első éjszaka árát (ez utóbbi a jobb verzió számunkra).

Drága repülőjegyek

A fapadosok is rárepültek a nyári szezonra, most akarják begyűjteni a legtöbb pénzt, így a nyári főszezonban nagyon megemelték az árakat – nemcsak a tengerparti célállomásokra (pl. Malaga, Ibiza, olasz/görög szigetek), de a népszerűbb nagyvárosokba is. Ha jegyet foglalunk, akkor mindenképpen vizsgáljuk meg, hogy hagyományos légitársasággal mennyibe kerülne ugyanaz az út. Lehet, hogy egyszer át kell szállni, de még így is akár több száz eurót  spórolhatunk, egy családi utazásnál lehet, hogy ebből a megtakarításból ki is fizethető a szállás egy jelentős része.

Mikor repül?

Ha egyénileg utazunk, mindenképpen nézzük meg, mikor indul a járat, és mikor van a visszaút, mert ezzel akár egy napot is nyerhetünk. Ha csak esti géppel tudunk kimenni (vagy az az olcsóbb), és a kora reggelivel haza, akkor az egy/két felesleges éjszaka kinn, hiszen abból a napból nem sokat élvezhetünk a városban. Érdemes reggel menni, és esti géppel jönni – vagy legalább esti/esti járatpárt választani (ez utóbbi azoknak lehet jó, akik pl. az indulás napján még dolgoznának, így aznapra nem kell szabadságot kivenni). A népszerű tengerparti célállomásokra sokszor csak heti egy vagy két géppár közlekedik (gyakori, hogy a konkurens fapados légitársaságok ugyanazokon a napokon üzemeltetik a járatokat, sokszor még az indulás időpontja is hasonló). Ez alapból nem probléma, a gond akkor van, ha valamiért törlik a járatot (sztrájk, vihar stb.), ilyen esetben vagy bukjuk a nyaralást (ha a kifele tartó gépet törlik), vagy napokig ott ragadunk a nyaralás helyszínén – ez további plusz kiadás, szállás, étkezés, a szabadságkeretet is tovább meríti, és ki tudja, a légitársaság megtéríti-e a kiadásokat, vagy csak részben, vagy egyáltalán nem járul hozzá. Ezeket a szempontokat érdemes szem előtt tartani akkor, ha nyaralásra foglalunk repülőjegyet.

Tengerparti nyaralások

Idén a legjobb megoldás nyaralásra, ha utazási irodával megyünk valamelyik népszerű tengerparti üdülőhelyre. A korábbi árszinttel megegyező, néhány esetben még annál is olcsóbb ajánlatok vannak főszezonra, 500–800 euró közötti áron szinte a legtöbb célállomásra eljuthatunk, és ezért már 4 vagy 5 csillagos hotelt, all inclusive ellátást kapunk – természetesen a repülőjegy, a reptér-szálloda-reptér transzfer árát is tartalmazza a végösszeg.
Ha a konkrét ajánlatokat nézzünk, akkor jól látható, hogy idén Törökország a legolcsóbb, itt vannak a legkedvezőbb áron az ötcsillagos, all inclusive vagy akár ultra all inclusive nyaralások – az árak 551 eurótól kezdődnek a török partokra. Kedvező áron van még Bulgária és Egyiptom is, igaz, itt az olcsóbb opció általában négycsillagos hotelt jelent (árak 579 eurótól), Tunézia idén főszezonban egy picit drágább, mint egy éve, oda a legkedvezőbb csomagár 620 euró. Vannak nagyon drága hotelek is, szinte mindenhol, így akik az extrém luxust szeretik, azok idén legalább 1000 eurós áron tudnak ötcsillagos (sokszor csak felnőttek számára elérhető) szállodát foglalni.

Wellness, fürdők

És természetesen nem szabad elfeledkezünk a wellnessről és a fürdőkről sem – legyen szó belföldi utazásról, magyarországi nyaralásról, számos hotel és fürdő közül válogathatunk. Ennek előnye, hogy a nyári tengerparti utazás mellett még bármikor beiktathatunk egy hosszú hétvégét valamelyik wellness-szállodában vagy fürdőben, hiszen közel van, megfizethető áron kínálják, és minőségi szolgáltatásokat nyújtanak.

Read More

Post Comment