Search by category:
Egyéb kategória

Lengyelország katonai kontingenst küld a vilniusi NATO-csúcs védelmére

Lengyelország katonai kontingenst küld a vilniusi NATO-csúcs védelmére

Mészáros Richárd

2023. 06. 30., p – 09:34

Lengyelország különleges erőinek egyik kontingensét átvezényli a szomszédos Litvániába, hogy segítse a júliusban Vilniusban tartandó NATO-csúcstalálkozó biztonságának garantálását – jelentette be csütörtökön Jacek Siewiera, a varsói államfői hivatal kötelékében működő Nemzetbiztonsági Iroda (BBN) főnöke.

Jacek Siewiera azt követően nyilatkozott újságíróknak, hogy Andrzej Duda lengyel elnök kezdeményezésére csütörtök este a BBN székhelyén a lengyel külügyi és nemzetvédelmi tárca vezetőinek részvételével a vilniusi csúcs előkészületeiről tartottak megbeszélést.

A „hamarosan” Litvániába küldendő kontingens gyakorlatoztatási feladatokat lát el, és a NATO-csúcs védelmének megerősítésével összefüggő feladatokat is teljesít – mondta el Siewiera Andrzej Duda külföldön folytatott megbeszéléseire hivatkozva.

A kontingens létszámáról a BBN főnöke nem tett említést. Ugyanakkor elmondta: a katonák légiszállítási eszközök, helikopterek, drónelhárító rendszerek felhasználásával látják majd el feladataikat.

Közölte: a misszió megvalósítását jóváhagyta Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök és Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi miniszter is.

A NATO csúcstalálkozóját július 11-én és 12-én tartják meg a litván fővárosban.

Read More

Post Comment