Search by category:
Egyéb kategória

Új könyv jelent meg Ebedről

Új könyv jelent meg Ebedről

Vataščin Péter

2023. 07. 04., k – 12:29

Ebed |

A Párkány melletti község történetét és életét feldolgozó kötetet – amelyet a falunapon mutattak be – az ebedi származású Kremmer Julianna írta.

A Duna menti községet – például a déli határrészben található avar temetőt már eddig is taglalta néhány kiadvány, ám valójában a mostani az első olyan könyv, amely hosszabban és átfogó módon foglalkozik Ebed múltjával. Az 1941-ben a faluban született szerző, Kremmer Julianna gyakorlatilag évtizedek óta gyűjti a községre és annak lakosaira vonatkozó adatokat. Ezek mostanra már elegendőnek bizonyultak ahhoz, hogy egy teljes értékű könyv szülessen belőlük. A mű egyrészt Ebed történelmével, elsősorban annak 19-20. századi részével foglalkozik, de a jelenbeli állapotokat is érinti. Emellett külön fejezetben van szó a község vallási életéről, a népszokásokról, s különálló részt képeznek egy-egy helyi lakos visszaemlékezései.

A kiadvány bemutatására a helyi kultúrházban és a falunap keretében került sor, amire mintegy 100 falubeli volt kíváncsi. Az aktív éveiben alapiskolai oktatóként dolgozó szerző életét Fundárek Szilvia pedagógus ismertette. Mivel Kremmer Julianna őt is tanította, személyes emlékeken keresztül idézte felJuci nénit”, aki főleg „azokat segítette, akiknek meg kellett fogni a kezüket, akikkel nem törődött senki”.

Maga a szerző is a visszaemlékezés segítségével próbálta meg érzékeltetni, miért fogott a végül több mint 330 oldalas mű megírásába. Először csupán az volt a szándéka, hogy a családja történetéből merített példákat adja tovább a gyerekeinek és az unokáinak, de végül nagyon sok anyag gyűlt össze. Ezek közé beletartozott az is, hogy évtizedeken keresztül faggatta a különböző generációk tagjait, s jegyezte le az elmondott történeteiket.

Ez a könyv nem egy szokványos falutörténet. Azok általában valamelyik évfordulóra vagy eseményre készülnek. Ez a munka viszont jóval több egy falumonográfiánál” – fejtegette aztán Kozmács István, a kötet szerkesztője, aki egyben a Károlyi Gáspár Református Egyetem tanára is. Mint mondta, ezt a monográfiát nem feltétlenül kell az elejétől a végig elolvasni, mivel szinte lexikonként is használható. Az egyes részek összességéből szerinte a falu emlékezete és a helyiek élete születik meg. „Ez a kötet nem a falura koncentrál, hanem Ebed lakóira összpontosít” – szögezte le, miközben a könyvből a szerző unokája, Vančo Ildikó olvasott fel részleteket, például archaikus népi imákat.

A monográfia kiadásának legfőbb támogatója Vajda Mónika polgármester és a képviselő-testület voltak. A bemutatón Vajda Mónika arról beszélt, az eddigi munkája során ez a könyv okozta számára az egyik legnagyobb örömöt. A kötet – amely az önkormányzattól szerezhető be – megszületését emellett még több magánszemély és vállalkozó segítette.

Read More

Post Comment