Search by category:
Egyéb kategória

Zene és művészetek Gombaszögön

Zene és művészetek Gombaszögön

Havran Kati

2023. 07. 15., szo – 12:16

Míg késő délután óriási sorokban kígyóznak a látogatók, akik az esti koncertre szeretnének jegyet váltani, örömmel láttuk, hogy a hetijegyes táborozók a nap folyamán is megtöltik a kisebb programhelyszíneket, ahol különféle művészeti műfajok mutatkoznak be. Sőt, van amiben maguk a fesztiválozók is kipróbálhatták magukat.

A Gombaszögi Nyári Táborban ugyanis az irodalom, a táncoktatás, a régi és alternatív eljárásokkal való fotózás is szerephez jut, de a látogatók kézműveskedhetnek is.

A Grendel Sátor az egész héten át „Reggeli irodalmi shottal” segítette a fesztiválozók ébredezését, ahol délelőttönkét egy-egy kortárs író, költő olvasott fel műveiből.A komáromi Szinnyei József Könyvtár is részt vesz a rendezvényen a tábor társ-szervezőjeként: könyvbemutatóik és kvízeik mellett  hangoskönyveket is hallgathatnak sátrukban a látogatók.

A hét nagy részében a Petőfi 200 – mozgó múzeumbusz is a fesztivál területén parkolt, hogy Petőfi születésének kétszázadik évfordulója alkalmából tematikus blokkokba rendezve mutassa be a jeles költő életét.

Akiket érdekelnek az alternatív fotóeljárások, olyan archaikus fotóeljárásokkal próbálkozhatnak meg, mint a lyukkamerás képrögzítés, de a fotó előhívásának különféle eljárásaiba is belekóstolhatnak. A Sárga Szamár fotóműhelye már többéves múltra tekint vissza, a minden évben összegyűlő lelkes fotográfus csapat tagjai közt sokan minden évben itt vannak.

Miközben a fiatal, nemrég alakult népzenei bandáknak is teret nyújtott a Folkszöglet, amely idén is pazar műsort kínált a fesztiválozóknak. A helyszínt délelőttönként a kézművesek vették birtokba, azt követően táncoktatásokon vehettek részt a látogatók. Apropó, ha már népzene – ma este ad koncertet a hazai népzenei színtér legsikeresebb autentikus népzenét játszó formációja, a csallóközi Pósfa zenekar és a Budapestről érkező, a népzene mellől könnyűzenei stílusok felé is szívesen kikacsintó Góbé zenekar.

A szombati záróeste két headlinere Pál-Baláž Karmen, aki miatt bizonyára sokan érkeznek majd a környékről, hiszen az énekesnő rozsnyói származású, és Rúzsa Magdi lesz –bizonyára azonban sokan lesznek kíváncsiak a Hiperkarma koncertjére is.

Read More

Post Comment