Search by category:
Egyéb kategória

A hónap száma: 2722

A hónap száma: 2722

Mészáros Richárd

2023. 07. 18., k – 20:16

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint a szeptemberi parlamenti választáson összesen 2722 jelölt indul csatába a parlamentbe jutásért. Ezt a „termést” 25 politikai párt hozta össze. Átlagosan csaknem 109 jelölt szerepel egy listán. A magyarokat képviselni igyekvő pártok ezt az átlagot – mondjuk meg férfiasan – magasan felülmúlták.

Ez lehetne jó jel is, de félelemre okot adó is. A parlamentbe megközelítőleg minden 18. jelölt juthat be. Sajnos a matematika nem érvényes a politikában, a választásoknál sem. Igaz, hogy a végén vagy azonnal október elsején az lesz mérvadó, melyik pártnak hány százalékot sikerült összekampányolni. Ilyenkor bezzeg a matematika alapszabályát veszik elő, és sajnos a 4,9% vajmi keveset, a 2,9% pedig egy fabatkát sem ér. Az ötössel kezdődő számnak már van elfogadható értéke.

Azt, hogy ki lesz az a 150 személy a 2722-ből, aki betölti a parlamenti széksorokat, tényleg csak október elsején tudjuk meg. Gondolom, azt szeretnénk, ha egy pártból legalább 12 magyar képviselő rukkolna be október elsején. Az sem baj, ha még néhány csatlakozik hozzájuk, és mint valamikor a katonaságnál, megkérdik egymástól: Te honnan vagy? Ma bizton mindenki azt mondaná: csak innen a kertek alól. A listákon levő személyek tudják, mindenkit nem fognak besorozni a választók. Csak az indulók 5,51%-ának lesz olyan szerencséje, hogy felszáll arra a gőzösre, amelynek jaj, de füstöl a kéménye, melyen viszik őket a pozsonyi Dubček térre. Ez az 5,51% milyen jól jönne magyarokért is síkra szálló valamelyik párt végelszámolásánál.

Vannak, akik alig maradtak le gőzösről, ők még reménykedhetnek, hátha valakik az államigazgatás magasabb szintjén kapnak helyet, és a következő gőzössel célba érnek. Ahhoz, hogy valaki eljusson a fent említett címre, három dolog szükséges. Először is nagyon kemény munka, nemcsak délelőtt, hanem délután is. Másodszor egy kellően elszánt választó, aki már otthon eldönti, kire szavaz, és nem a választófülkében. Harmadszor pedig kell egy jó adag szerencse. Mert ,,a sikerek sok mindentől függenek, elsősorban a szerencsétől, erre nincs közös recept” – mondja Bojár Gábor fizikus.

A 2722 csak a hónap száma. A jelöltek száma még csökkenhet, szeptember 28-ig lemondhatnak, visszahívhatja őket a pártjuk. Lehetnek még kisebb-nagyobb földrengések, ne adj’ isten földcsuszamlások is.

El kell viselnünk sok mindent, hogy október elsején le tudjuk írni, igaz, egykor a hónap száma a 2722 volt, de az év és az évtized eddigi száma az 5,51%.

Read More

Post Comment