Search by category:
Egyéb kategória

A Wagner-zsoldosokét közelítik az orosz erők mostani veszteségei Bahmutnál

A Wagner-zsoldosokét közelítik az orosz erők mostani veszteségei Bahmutnál

Mészáros Richárd

2023. 07. 18., k – 09:02

Az orosz erők mostani veszteségei a Donyeck megyei Bahmutnál már közelítenek ahhoz, amelyet a Wagner orosz zsoldoscsoport szenvedett el az ukrán csapatokkal vívott harcok csúcspontján – jelentette ki Szerhij Cserevatij ezredes, a keleti országrészben harcoló ukrán haderő szóvivője egy hétfői ukrán tévéműsorban.

„Az orosz veszteségek rendszeresek Bahmut környékén. Ezek a veszteségek már megközelítik azokat, amelyek a Wagner-csoporttal vívott harcok csúcsán voltak” – fogalmazott a szóvivő. Példaként hozta, hogy az elmúlt napban 81 orosz katona halt meg, 156-an pedig megsebesültek. Szavai szerint ugyanakkor az orosz erők erőteljesen vágnak vissza az ukrán támadásokra: 556 alkalommal nyitottak tüzet tüzérséggel, négy légitámadást hajtottak végre, és nyolc fegyveres szárazföldi összecsapás volt a térségben.

Az északkelet-ukrajnai Szumi megye kormányzói hivatala közben arról tájékoztatott, hogy hétfőn az orosz erők tüzet nyitottak a régióban lévő Bilopillja településre, aminek következtében két helyi lakos életét vesztette.

Az ukrán vezérkar esti helyzetjelentésében azt írta, hogy a nap folyamán öt térségben 29 összecsapás volt az ukrán hadsereg és az orosz csapatok között.

„Az ellenség a fő erőfeszítéseit a Harkiv megyei Kupjanszk, a donyecki régióban pedig Liman, Bahmut, Avgyijivka és Marjinka települések irányába összpontosítja, a súlyos csaták folytatódnak. A nap folyamán 29 katonai összecsapásra került sor” – fogalmazott a vezérkar. Kifejtette, hogy Kupjanszknál az ukrán katonák „állhatatosan tartják a vonalat”, Liman térségében pedig „az ellenség 24 órán keresztül sikertelen támadó műveleteket hajtott végre”. „Bahmut irányában a védők sikeresen visszaverték az ellenséges támadásokat Bohdanyivka és Veszele térségében. Marjinkánál és Krasznohorivka térségében a védelmi erők változatlanul visszatartják az orosz csapatok előrenyomulását” – írta a vezérkar. Hozzátette, hogy az ukrán erők továbbra is támadó hadműveleteket folytatnak a Zaporizzsja megyei Melitopol és Bergyanszk térségében.

Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka közleményében megerősítette, hogy az orosz csapatok támadásba mentek át Kupjanszk térségében, és a helyzetet súlyosnak nevezte. Kifejtette: annak érdekében, hogy az ukrán csapatok támadó műveleteit megállítsák Bahmut térségében, az oroszok további erőket és eszközöket telepítettek Kupjanszk irányába, amelyek alapját légideszantcsapatok képezik.

Read More

Post Comment