Search by category:
Egyéb kategória

A ZMOS elutasítja Ódor állítását, hogy politikai ügyet csinál a kompenzációból

A ZMOS elutasítja Ódor állítását, hogy politikai ügyet csinál a kompenzációból

Mészáros Richárd

2023. 07. 18., k – 11:22

A Szlovákiai Városok és Falvak Társulása (ZMOS) visszautasítja Ódor Lajos kormányfő hétfői állítását, hogy egyes önkormányzatok igyekeznek politikai ügyet csinálni a helyi és megyei önkormányzatoknak nyújtandó kompenzációból a magas energiaköltségek miatt. A ZMOS szerint megbeszélésükön a kormányfő tudomásul vette, hogy a parlamenthez fordulnak ez ügyben.

„A ZMOS és az SK8 egyetlen centtel sem kér többet a kormánytól annál, mint amekkora összeg szerepel a jóváhagyott állami költségvetés. Csak annyit akarunk, hogy az önkormányzatok energiaárak miatti kompenzálására jóváhagyott teljes költségvetési összeget megkapjuk, ahogy azt az előző kormányfő, Eduard Heger megígérte” – hangsúlyozta keddi sajtótájékoztatóján Jozef Božik, a ZMOS elnöke. Szerinte a társulás, illetve a megyéket tömörítő SK8 szervezet nem fogott össze egyetlen párttal sem, csupán legitim lépéseket tesz célja elérése érdekében, és ezekről előre tájékoztatta a kormányt.

„Nagyon remélem, hogy a kormány valóban kész lesz folytatni a tárgyalásokat, és nem mondja le az utolsó pillanatban, mint az múlt héten történt, néhány órával a kormányfővel tervezett megbeszélés előtt” – tette hozzá Božik.

Ódor hétfőn kijelentette, kész folytatni a tárgyalásokat, de a jelenlegi költségvetési helyzetben egyelőre nem tudja megígérni, hogy az önkormányzatok megkapják a 108 millió eurós kompenzációt, ugyanis a parlamentben elfogadott, további kiadásokat jelentő törvények miatt az is előfordulhatna, hogy őszre nem lesz pénz például a nyugdíjakra.  Ódor augusztus 15-ig kért türelmet az önkormányzatoktól, addigra meg kellene kapnia a kormánynak a féléves költségvetési jelentést, és az alapján tud dönteni az önkormányzatok kompenzálásáról.

Read More

Post Comment