Search by category:
Egyéb kategória

Zuzana Čaputová államfő közvetít a kormány és az önkormányzatok között

Zuzana Čaputová államfő közvetít a kormány és az önkormányzatok között

Bugár Anna

2023. 07. 18., k – 17:31

Pozsony |

Zuzana Čaputová államfő találkozót kezdeményez a kormány és az önkormányzatok képviselői között – tájékoztatott Jozef Viskupič, az SK8 csoportosulás vezetője, miután az energiaárak kompenzálásának ügyében a köztársasági elnök beavatkozását kérték.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása (ZMOS) és a megyei önkormányzatok a 108 millió eurós energiatámogatás kifizetését követelik a kormánytól. Čaputová kedden fogadta a szervezetek képviselőit, Viskupič a találkozó után kiemelte, az államfő minél korábbi találkozót szorgalmaz az érintett felek között. A megyei politikus szerint akár már a hét folyamán sor kerülhet az egyeztetésre. Úgy véli, az államfő érti az önkormányzatok törekvéseit. A miniszterelnökkel való tárgyalástól azt várja, hogy a kompenzációt gyorsított eljárásban hagyják jóvá. Hangsúlyozta, a pénzcsomagot nem pluszban kérik, mindössze azt szeretnék, ha megkapnák a két kormány által megígért összeget. „Kijelenthetem, hogy a mai tárgyalás az elnöki palotában az önkormányzatok szempontjából sikeres volt, és az elnök személyében olyasvalakit találtunk, aki kiáll az érdekeink mellett, és teret nyit a kormánnyal folytatott tárgyalásoknak” – tette hozzá.

Nincs garancia

Ódor Lajos kormányfő hétfőn este Brüsszelből üzent az önkormányzatoknak. Állásfoglalásában emlékeztetett, Szlovákiának régen nem volt olyan kormánya, mely ennyire intenzíven tárgyalt volna az önkormányzatokkal. „Nagyon jól tudjuk, milyen helyzetben vannak, hiszen mi magunk is hasonló helyzetben vagyunk” – jelentette ki arra utalva, az önkormányzatok költségvetéséből több százmillió eurót vettek el a kormányzati intézkedések, a kormány kiadásait pedig több mint 700 millió euróval növelték a parlament döntései. „Sajnos a jelenlegi helyzetben, amikor a költségvetési terven felül további bő 700 millió eurót kell kifizetnünk, nem tudjuk megígérni a támogatás folyósítását, mert akár az is előfordulhat, hogy őszre nem lesz pénz a nyugdíjakra vagy az egészségügyi ellátásra” – figyelmeztetett Ódor. Hozzátette, épp ezért kérték az önkormányzatokat, hogy augusztus közepéig visszafogottabb álláspontot képviseljenek, mert a féléves költségvetési jelentés elemzése után válik világossá, akad-e a költségvetésben némi tartalék, amelyet az energiaárak kárpótlására lehet fordítani. Megjegyezte, egyes szervezetek megértéssel fogadták a kérést, néhány viszont intenzíven átpolitizálja a helyzetet. A Szlovákiai Városok Uniójának (ÚMS) képviselői hétfőn elhatárolódtak a ZMOS és az SK8 tevékenységétől, Richard Rybníček elnök szerint feleslegesen feszültséget gerjesztenek ahelyett, hogy az önkormányzatok szempontjából igazán lényeges dolgokra összpontosítanának. Ódor figyelmeztetett, a jelenlegi helyzetben nem lehet magasabb támogatást nyújtani a településeknek. „Sajnos nekem sincs pénznyomdám, és a jelenlegi költségvetési keretek mellett lehetetlen megemelni az önkormányzatok támogatását” – zárta a kormányfő.

Ignorált önkormányzatok

Jozef Božik, a ZMOS elnöke arról beszélt, hétfőn tudták meg, hogy augusztus közepéig kellett volna várniuk a követelésükkel. Állítása szerint a tárgyalásukon a kormányfő tudomásul vette, hogy a parlamenthez fordulnak. „Az SK8 és a ZMOS nem politizálja az ügyet” – szögezte le Božik a kormányfő kritikájára reagálva. Ondrej Luntner, a Besztercebánya Megyei Önkormányzat elnöke a sajtótájékoztatón kiemelte, elutasítják az érvelést, mely szerint figyelembe kell venniük az egyéb intézkedések hatását a költségvetésre. „Az önkormányzatok az utóbbi három évben szembesültek a parlament és a kormány intézkedéseinek következményeivel, és senki nem kérdezte tőlünk, milyen hatással van mindez a költségvetésünkre. Elvárjuk, hogy teljesüljön az ígéret, amit kaptunk” – tette hozzá arra utalva, eddig is az önkormányzatok itták meg a levét a felelőtlen kormányzásnak. Hozzátette, nem ért egyet azzal sem, hogy nem a jelenlegi kormányt terheli a felelősség a kialakult helyzetért. „A kormány képviseli Szlovákiát és fokozatosan átveszi az előző kormány vállalásait” – mondta azzal, nemcsak az új projektekre, illetve felújításokra nincs pénze az önkormányzatoknak, hanem a folyó költség fedezésére sem.

Božik a pénteki rendkívüli parlamenti ülés kapcsán megjegyezte, az összes parlamenti képviselőt tájékoztatták az önkormányzatok helyzetéről, de csak Robert Fico pártja lépett az ügyben, és a Smer kezdeményezte a téma megvitatását a parlamentben. Elismerte, a választási kampány során a pártok politikai előnyt próbálhatnak kovácsolni az ügyből, a társulat elnöke szerint azonban ő erről nem tehet. Viskupič, aki az OĽaNO listáján méretteti meg magát az előre hozott választáson, visszautasította, hogy a Smer malmára hajtották volna a vizet. Úgy véli azonban, a parlamentben keletkezett a probléma, és ezért ott is kell orvosolni.

Ellentmondásos reakciók

Richard Sulík (Saska) kijelentette, pártja nem támogatja a rendkívüli ülést, ezt ugyanis egyes képviselők kampányának tekinti. A pártelnök szerint fontos az önkormányzatok kompenzációja, a végleges megoldást azonban az új kormányra bízná. Eduard Heger (Demokraták) volt kormányfő a sajtótájékoztatón megismételte, a szakértői kormánynak minél előbb ki kell fizetni a megnövekedett energiaárakra szánt összeget. „Miniszterelnökként 200 millió eurót különítettem el az önkormányzatok megsegítésére, melynek csaknem felét a kormányzásom idején folyósították. A fennmaradó pénz rendelkezésre áll a jóváhagyott állami költségvetésben. Felszólítom a hivatalnokkormányt, hogy sürgősen döntsön a támogatás folyósításáról” – jelentette ki azzal, a kifizetés halogatása teret ad a Fico körüli populistáknak, hogy a választási kampányban visszaéljenek a témával. A rendkívüli ülést Fico „hamis játékának nevezte”, ami szerinte semmi másról nem szól, csak a káosz előidézéséről. A Demokraták a liberális párthoz hasonlóan kritizálták a rendkívüli ülést, így minden jel szerint a parlament nem lesz határozatképes.

Read More

Post Comment