Search by category:
Egyéb kategória

Régiók Ízei sátor az országos gasztronómiai fesztiválon

Régiók Ízei sátor az országos gasztronómiai fesztiválon

Száz Ildikó

2023. 07. 19., sze – 08:43

Kamocsa |

Az ország legnagyobb főzőfesztiválját 21. alkalommal rendezik meg az érsekújvári Kamocsán, az Oázis kempingben augusztus 4-én és 5-én. A főzőversenybe július 28-ig jelentkezhetnek a versenyző csapatok. A rendezvény részeként, már hatodszor nyitják meg a Régiók Ízei sátort, ahol idén még több érdekfeszítő fórumot, ismeretterjesztő előadást és családi foglalkozást tartanak.

Nagy öröm számunkra, hogy újra megrendezhetjük a Régiók Ízei találkozót. Színes programokkal készültünk, így mindenki talál kedvére valót. A programok a kemping területén valósulnak meg, ezekre a belépés ingyenes” – tudtuk meg Kondé Nagy Mónika projekt menedzsertől. Pénteken 16 órakor önkormányzati fórumot rendeznek, Jövőépítés a Covid és a háború után. Ezt követően 17 órakor ünnepélyesen megnyitja a gasztronómiai fesztivált Lukács Imre, Kamocsa polgármestere és Lukács Tibor, a fesztivál ötletadója, főszervezője, az Oáza Polgári Társulás elnöke. A hagyományok ízekben és kultúrában elnevezéssel 17 óra után újabb fórumot tartanak, amelyen bemutatkoznak a hazai és a határon túlról érkező települések.

 

Főzőverseny és fórum

Szombaton a Régiók Ízei sátorban megnyitják a régiók ízei utcáját és 9 órakor kezdetét veszi a főzőverseny. Mialatt a kondérokban rotyog a gulyás és sülnek a grillezett ételek, pirulnak a jóféle halak, ezzel egyidejűleg 10 órakor kezdődik egy újabb beszélgetés. Iván Tamás, a Szlovákiai Magyar Vállalkozók Szövetségének és a Baross Alapítványnak az elnöke lesz a házigazdája a fórumnak, amelyen a vállalkozás a válság idejében témát boncolgatják. Bemutatkozik Vargha Katalin a csokoládé manufaktúra alapítója és teret kap a Bott pékség. Valamivel 11 óra után Bódis Gábor, a Hungary next ország-márka műhely alapító vezetője, egyetemi adjunktus lesz egy panelbeszélgetés házigazdája. Hálózatos turizmus: a helyi közösségek kohéziós eszköze lesz a címe a találkozónak. A beszélgetésben részt vesz Halász Béla, Gúta polgármestere, Bób János, Szímő polgármestere, Bögi Pathó Melinda, Zalaba polgármestere, Lukács Imre, Kamocsa polgármestere, Csókás Judit, a Grantconsult Kft. ügyvezetője, projektmenedzser, Kárpáty Ernő, a Hajómalom Fesztivál főszervezője és Lukács Tibor, a helyi fesztivál ötletadója és főszervezője.

 

Hasznos tanácsok

Kora délután a hagyományőrzésé lesz a főszerep, A pünkösdnek jeles napján elnevezéssel a gútai sortáncjárás hagyományának a történetét mutatja be Angyal Béla néprajzkutató, helytörténész. Élő zene kíséretében a közönséget táncprodukcióval ajándékozzák meg. A főzőverseny résztvevői 13.30 órakor tálalják az ételeket a kóstolóasztalra. Ezt követően helyet kapnak a latin táncok. Hasznos tanácsokat ad a női sátorban Vicena Melinda stílus- és színtanácsadó. A Te kit látsz a tükörben? – elnevezésű közös programon Szabó Gabriella sminkelési tanácsokat ad a fesztiválra látogatóknak. 14.30 órától a Nők a világból program háziasszonya Gasparik Maja lesz, aki Szily Nóra pszichológussal és Komáromi Mónika stílus- és személyiség fejlesztővel beszélget. Lesz intuitív tánc is, és szó lesz a változó szokásokról a gasztronómiában. Izgalmasnak ígérkezik a beszélgetés arról, hogyan építhetjük magunkat újjá. N. Varagya Szilvia kommunikációs szakértő, üzleti coach és Viola Melinda tervező vallomása a váltásról, az újratervezésről. A főzőverseny ünnepi kiértékelését 17.30 órakor tartják. Szombaton 11 órától a játékszigetre várják a gyerekeket, ahol Benyó Erzsébet kreatív mesefoglalkozás vezető foglalkozik a gyerekekkel és 17 órakor Kantár Szilárd mesteredző labdajátékokhoz vár gyerekeket.

 

Mire jó egy fesztivál?

Rendezvény sorozatunkat az Európai Únió CERV programja támogatta a testvértelepülési kapcsolatokon belül, ezért magyar, szlovák és angol nyelven is készült propagációs anyag. Támogatta elképzelésünket a MOL – Új Európa Alapítvány – Határtalan nyár 2023, valamint Nyitra megye önkormányzata és a Nyugat-szlovákiai Energetikai Vállalat. Feladatunknak és küldetésünknek érezzük a régiónk népszerűsítését és szeretnénk hozzájárulni Nyitra megye turizmusának a fejlesztéséhez kulturális és gasztronómiai téren” – mondta Kondé Nagy Mónika. Olyan találkozási helyszínt és lehetőséget kínálnak, ahol alkalom nyílik a települések közti párbeszédre, baráti és szakmai kapcsolatok építésére az önkormányzatok, a civil szervezetek, a vállalkozók és a kistermelők között.

A 21. gasztronómiai fesztivál részét képezi idén a Régiók Ízei fóruma, a Régiók Ízei asztala, a Régiók Ízei utcája, továbbá a játéksziget és a női sátor. A főzőcsapatok is hozzájárulnak a rendezvény színvonalához a felállított sátrak díszítésével, a településeikre jellemző motívumok, hagyományok bemutatásával és nem utolsósorban a hagyományos ételeik elkészítésével.

 

Read More

Post Comment