Search by category:
Egyéb kategória

A Hlas kéri a rendkívüli bizottsági ülés összehívását Šimko ügyében

A Hlas kéri a rendkívüli bizottsági ülés összehívását Šimko ügyében

Mészáros Richárd

2023. 07. 20., cs – 12:58

Aláírásgyűjtést kezdeményeznek a parlament védelmi bizottsága rendkívüli ülésének összehívására a parlamenten kívüli Hlas képviselői. Ódor Lajos miniszterelnöktől azt akarják megkérdezni, mi miatt távozott Ivan Šimko a belügyminiszteri posztról – jelentette be Peter Pellegrini, a Hlas elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Pellegrini azt állítja, sem Zuzana Čaputová köztársasági elnök, sem Ódor nem pontosította Šimko távozásának okait. Ha nem adnak magyarázatot, az ügy szerinte homályos marad, és nem támasztják alá konkrétumok. Hozzátette, ha a miniszterelnök nem akar a nyilvánosság előtt beszélni a konkrét körülményekről, zárt ülésen is elmondhatja az okokat a bizottság előtt.

A Hlas elnöke szerint az államfő, és Ódor is engedett a fegyveres testületek nyomásának. Szerinte Šimko szerdai távozásának nem volt releváns oka. Más politikai pártok is hiányolják a konkrét magyarázatot.

A miniszterelnök a Šimko és a rendőrség vezetése közötti bizalom megingásával indokolta a belügyminiszter megbízatásának visszavonására vonatkozó javaslatot. A köztársasági elnök visszavonta Šimko megbízatását, és ideiglenesen a miniszterelnököt bízta meg a tárca irányításával. Šimko kijelentette, soha nem avatkozott bele a rendvédelmi szervek munkájába. A miniszterelnök is hangsúlyozta, nem vett észre olyasmit, hogy befolyásolni akart volna egy nyomozást valakinek az érdekében. Ódor szerdán azt mondta, megítélése szerint Šimko távozása a rendőrséghez való hozzáállásával is összefüggött, azzal, hogy információkat kapjon arról, mi történik az egyes ügyekben.

Read More

Post Comment