Search by category:
Egyéb kategória

A keddi botrány után szerdán Stollár és Schmiedlová is továbbjutott Budapesten

A keddi botrány után szerdán Stollár és Schmiedlová is továbbjutott Budapesten

Elek Zoltán

2023. 07. 20., cs – 07:26

Budapest |

A keddi botrányosan végződő nap után szerdán Anna Karolína Schmiedlová hátrányból fordítva nyert a budapesti salakpályás női tenisztornán, míg Stollár Fanny meccslabdákat hárítva jutott a legjobb nyolc közé.

A 250 ezer dollár (kb. 223 ezer euró) összdíjazású tenisztorna kedd esti programjában Tóth Amarissa ellenfele a második helyen kiemelt, a világranglistán 28. helyen álló kínai Csang Suaj volt. A magyar játékos gyorsan 0:2-es hátrányba került, de utána nagy csatában brékelni tudott és szorosan alakult a szett további része is. 5:5-nél 15:15-ös állásnál a kínai egyik ütésénél a vonalbíró outot jelzett, ami után Csang Suaj heves reklamálásba kezdett. Miután a vezetőbíró megnézte a nyomot és jóváhagyta az ítéletet, a párosban két Grand Slam-tornát is nyerő játékos tovább folytatta a reklamálást és a pályára hívta a torna versenyigazgatóját (supervisor) is, de a döntést ez sem változtatta meg. Egy labdamenettel később Tóth eltüntette a kritikus nyomot, ami után a kínai edzője minősíthetetlen stílusban beszélt a magyar játékossal. A játékot végül a világranglistán 548., szabadkártyás játékos nyerte meg, a kínai pedig ápolást kért. Csang Suaj ekkor zokogni kezdett, majd jelezte, hogy feladja a mérkőzést. Eltöröltem a nyomot, hogy ne lehessen a következőnél ugyan azt megmutatni, másrészt pedig egy további vitát tudtam volna ezzel megelőzni, ha tovább játszunk és helyet cserélünk. Az ellenfelem lecsalózott engem, az edzője pedig olyanokat kiabált, hogy ilyen fiatalon hol van a tisztelem és miért csinálok ilyeneket. Pedig szerintem semmi rosszat nem csináltam. Úgy gondolom, hogy ahogy beszélt velem, az nem WTA-szinthez méltó. Én mindig a bíró döntésére hivatkozom, ha ő azt mondja, hogy out, akkor out. Ez fordítva is így van, ha nekem van egy ilyen labdám akkor nem állok le veszekedni a bíróval” – nyilatkozta higgadtan Tóth, aki elárulta, hogy az elején izgult, de a szurkolók sok erőt adtak neki.

Szerda kora délután még mindig az volt a téma a Római Teniszakadémián, hogy Tóth ezek után nagy örömmel üdvözölte a hazai közönséget. A kínaiak ugyanis ezt is nehezményezték, nem megértve, hogy a 20 éves magyar játékosnak ez volt az első mérkőzése WTA 250-es tornán, amit akárhogyis, de győzelemmel zárt és bejutott a torna második fordulójába.

Eközben a centerpályán már a szlovén Kaja Juvan és az ausztrál Astra Sharma csatázott. A fordulatos mérkőzés több mint 2 és fél órán át tartott és végül a világranglistán 169. helyen rangsorolt Juvan tudott győzni. Nem csak ez a meccs volt maratoni hosszúságú, hanem a szlovák Anna Karolína Schmiedlová és a német Tamara Korpatsch találkozója is. Utóbbi játékosra jellemző, hogy hátrányból is szépen tud fordítani, de a forró, párás időjárásban úgy tűnt mielőbb le szeretné zárni a meccset. Az első szettben a bizonytalanul játszó Schmiedlová hibáit kihasználva úgy is előnybe került, hogy első szerváit csupán 52 százalékosan ütötte be, de sokat segített, hogy második adogatásai után is magabiztosan gyűjtötte a pontokat. A rövid szünet után a világranglista 83. helyén álló szlovák játékos már a pálya szélén várta a folytatást, mikor befejezték a salak locsolását és ellenfele még a székében pihent. A kassai teniszező játéka alapján pedig nem is volt szüksége komolyabb regenerációra, hiszen rendkívül magabiztosan játszva 5:0-ra elhúzott, majd 6:2-re nyerte a szettet és egyenlített.

A döntő, harmadik játszma mindkét oldalon egy-egy brékkel kezdődött, majd 3:2-nél Schmiedlová ismét elvette ellenfele adogatását. A tűző napon fekete ruhában játszó Korpatsch gyorsan visszavehette volna a pontot, de három bréklabdát sem tudott kihasználni és 5:2-es hátrányba került. Ezt követően ugyan a saját szervájával még szépített, de az utolsó játékot szerzett pont nélkül zárta és 2 óra 27 perc alatt vereséget szenvedett. Schmiedlová a következő körben a negyedik helyen kiemelt Julija Putyincevát búcsúztató amerikai Claire Liuval játszik pénteken.

A nap legfontosabb mérkőzése a magyarok szempontjából a világranglista 441. helyét elfoglaló Stollár Fanny és az ötödik kiemelt német Tatjana Maria találkozója volt. Az első szett eleje meglepetés nélkül alakult, mindkét játékos hozta az adogatását. Ez után viszont a magyar teniszező brékelt, a világranglista 67. német visszabrékelt, de a 24 éves budapesti játékos ismét elvette ellenfele adogatását és a következő szerváját is hozta, így 5:3-as előnybe került és fogadóként a második játszmalabdáját beütve került előnybe.

A második szett elején Maria ismét nem tudta hozni a saját szerváját, de ezt követően mentálisan rendbetette magát és zsinórban hat pontot nyerve 6:2-vel egyenlített. Ezek után nem volt meglepő, hogy a szoros csata csak a harmadik szett rövidítésében dőlt el. A német ellenfele két szerváját is elvette és 6:4-nél két mérkőzéslabdához jutott, de Stollár hárította ezeket, majd a saját adogatásait megnyerte és Maria kettőshibája zárta le a 2 óra 20 perces mérkőzést. A magyar játékos ellenfele a harmadik fordulóban a csütörtöki Tóth Amarissa–Katerina Baindl találkozó győztese lesz.

Stollár Fanny (magyar)–Tatjana Maria (német, 5.) 6:3, 2:6, 7:6

Anna Karolína Schmiedlová (szlovák, 8.)–Tamara Korpatsch (német) 4:6, 6:2, 6:3

Kaja Juvan (szlovén)–Astra Sharma (ausztrál) 6:2, 4:6, 6:2,

Claire Liu (amerikai)–Julia Putyinceva (kazah, 4.) 6:3, 7:6

Nyolcaddöntők:

Read More

Post Comment