Search by category:
Egyéb kategória

Ki nyer ma?

Ki nyer ma?

Mészáros Richárd

2023. 07. 20., cs – 20:22

A korombeliek még biztosan emlékeznek a Ki nyer ma? komolyzenei vetélkedőre a legendás műsorvezetővel, Czigány Györggyel. A műsor 1969-től 38 éven át hétköznapokon a déli híradás után jelentkezett.

Amikor kisorsolták a párosításokat, a Ferencváros a feröeri KÍ Klaksvík csapatát kapta. Mindenki – egy kivétellel – elkönyvelte, ezt a mérkőzést már le is játszották. A Fradi számára jöhet a második fordulós svéd csapat. Turi Géza, a KÍ Klaksvík labdarúgócsapatának kapusedzője lehetett a kivétel, aki elismerte, hogy ez valószínűleg lefutott párharc, de megpróbálják megnehezíteni a Ferencváros dolgát, főleg az itthoni mérkőzésen. Lehet, ezt megtévesztésként mondta vagy illemből, vagy csak azért, mert hazalátogat és nem akarta, hogy kifütyüljék. A Klaksvík norvég vezetőedzőjének nyilatkozatát biztosan a vicc kategóriájába sorolták. Ő azt mondta: talán kisebb csoda lenne megverni az ellenfelet, de úgy gondolom, lehetséges. Hiába, a főnök nyilatkozata a mérvadó, aki nem viccelt, sőt mindenkit megtréfált.

Nagyon régi Ferencváros-szurkoló vagyok. Emlékszem, hogy nagyon sokáig a Géczi, Vépi, Páncsics nevekkel kezdődött, az Albert, Kű, Rákosival végződött a Ferencváros csapatának felállása. Persze ott volt még Meggyesi, Juhász, Bálint, Szőke meg Branikovits is. Fociztak, hol az Újpesttel, hol mással, VVK-t is nyertek. Tudtuk fejből a névsort, magyarok voltak, Fradi-szívvel.

Szerda este a Ferencváros hazai pályán kínos, háromgólos vereséget szenvedett a feröeri KÍ Klaksvíktól a labdarúgó Bajnokok Ligája-selejtező első fordulójának visszavágóján, így 3:0-s összesítéssel búcsúzott a legrangosabb európai kupasorozattól.

Csercseszov (volt) mester a következő 11-et küldte pályára: Dibusz– Botka, S. Mmaee, Knoester, Civic (74. Marquinhos)–Baráth (46. Ben Romdhane), Abu Fani, Gojak (46. Makreckis)–Traore (57. Owusu), Varga, Zachariassen (57. Lisztes). A pályára lépő 16 játékos közül 5 volt hazai, a további 11 a szélrózsa minden irányából igazolva. No, ennek a kezdő 11-nek a névsorát én fejből nem vagyok képes elmondani. A cserék nevének kiejtését Lisztesén kívül nem is vállalom. Tudom, hogy ez a foci, divat lett igazolni, eligazolni, azt a fociszívet valahol útközben elfelejteni, már nem is merem említeni a legendás Fradi-szívet.

Simon Tibor, az egykori csupaszív Fradi-játékos , aki már 21 éve nincs közöttünk, a szerda esti meccset látva biztosan forog a sírjában. Nem érti, mi történhetett, hol a szív, hová tűnt a lélek. Talán szabadságon voltak és ott is maradtak. Nem, ez nem lehet, hiszen ő hogyan is fogalmazott: Lehet rosszul játszani, de lélektelenül soha! Van úgy, hogy az embernek rossz napja van, és a pályán semmi nem sikerül. Nem számít, a lényeg az, hogy lássák rajtad az emberek, megszakadsz a klubért, a szurkolókért és akkor a vereség is meg van bocsátva. Ilyen egyszerű!

Ebből a Groupama Arénában lévő 18 187 néző semmit nem látott, nem tapasztalt. Ez a meccs az egykori Vlagyimir Klicsko vs. Corrie Sanders bokszmeccset juttatja eszembe. A már előre győztesnek kikiáltott Klicsko az első menetben akkora jobbegyenest kapott, hogy még a Holdról is látták. Úgy végezte, mint szerdán a Ferencváros.

A hazai szurkolók egyértelmű üzenetet küldtek az orosz Sztanyiszlav Csercseszovnak, aki korábban német területen volt aktív: auf wiedersehen, ruszkik haza.

Csercseszovtól a mérkőzés után megkérdezték, benyújtja-e a lemondását: Én kizárólag magamra vagyok dühös; át kell gondolni a dolgokat. Tisztában vagyok a vereséggel. Holnap 10:30-kor edzés, a maira pedig aludnunk kell egyet, és meg kell tennünk a megfelelő következő lépést. Én már tudom azt, amit már ő is tud, hogy edzés 10:30-kor volt, de már nem ő vezette. A klub is és a szurkolók is elköszöntek tőle.

Azért ennek a meccsnek is volt egy nagyon szép pillanata. Az ünnepélyes kezdőrúgást a 89 esztendős színművész, Bodrogi Gyula végezte, akit egy régi ferencvárosi ikon, Rákosi Gyula készített fel. Erre azért, bármilyen volt is a meccs, érdemes emlékezni.

Az írásomat azzal kezdtem, hogy a korombeliek még biztosan emlékeznek a Ki nyer ma? című egykori rádióműsorra. A Ferencváros – KÍ Klaksvík mérkőzés előtt vagy már a sorsolás után tudták, hogy ki nyer ma, július hó 19-ének estéjén a Groupama Arénában. Az akkori műsorban a jó válaszokért jutalom járt. Sajnos, ma nincs jó válasz, nincs ajándék, legalábbis a Fradi- szurkolóknak nincs.

Read More

Post Comment