Search by category:
Egyéb kategória

Magyar ezüst a nyílt vízi úszóknál

Magyar ezüst a nyílt vízi úszóknál

Elek Zoltán

2023. 07. 20., cs – 17:37

A Fábián Bettina–Olasz Anna–Rasovszky Kristóf–Betlehem Dávid összeállítású magyar váltó ezüstérmet nyert a nyílt vízi úszók 4×1500 m-s csapatversenyében a fukuokai vizes világbajnokságon.

A szám legnagyobb esélyesének kikiáltott németeknél kimaradt a csapatból a 10 és 5 kilométeres versenyben is győztes olimpiai bajnok Florian Wellbrock, így megnyílt az esély a többi váltó előtt. Az első körben a magyarok közül Fábián Bettina ugrott vízbe, a 18 éves versenyző a hatodik helyen váltott, ugyanakkor az előtte lévők közül kizárólag az ötödik ausztrálok kezdtek nővel. Fábián hátránya ekkor egy perc volt az első helyen álló spanyoloktól, Olasz Anna pedig további fél perc hátránnyal adta át a képzeletbeli stafétát a 10 kilométeren ezüstérmes Rasovszkynak. A veszprémiek kiválósága szenzációs teljesítménnyel a harmadik helyre jött fel, így Betlehem Dávidon volt a sor, aki az ausztrál, a német és az olasz versenyzővel – köztük a világklasszis Gregorio Paltrinierivel – indult harcba a győzelemért. A váltásnál még hét másodperces előnnyel vízbe ugró ausztrált Betlehem és Paltrinieri gyorsan meg is előzte, az utolsó bójához pedig gyakorlatilag egyszerre érkeztek. Az utolsó 200 méteren a medencés úszásban 1500 méter gyorson olimpiai és világbajnok olasz egy picivel gyorsabb volt, így Betlehem másodikként csapott célba, a harmadik helyen az ausztrálok végeztek.

„Az eddigi versenyzéseim után úgy gondolom, hogy ez nagyon jó verseny volt. Mindenki a maximumot hozta ki magából a csapatért, nagyon nagyot küzdöttünk. Ez legyen a legnagyobb problémám, hogy az ezüstérmeket gyűjtögetem a világversenyeken. Nagyon remélem, hogy lesz még pár, akár arany is” – nyilatkozta a Magyar Úszószövetségnek Olasz Anna, aki korábban két-két ezüstérmet nyert már világ- és Európa-bajnokságokon. Rasovszky Kristóf elmondta, hogy elégedettek a második hellyel, míg az első felnőtt vb-érmét szerző Fábián Bettina nagyon boldog volt az eredményhirdetés után, mint ahogy párja, Betlehem Dávid is boldogan értékelt. „Jó verseny volt. Örülök, hogy legalább én bírtam a tempót Paltrinierivel a végén. Nagyon erősek voltak, nagyon erős iramot diktáltak, így nem tudtuk megverni az olaszokat. Úgy érzem, hogy a jövőben foghatóak lesznek. Nem gondoltam volna, hogy a 10 kilométeres 16. helyem után még egy éremmel fogok itt állni. Köszönöm mindenkinek, aki biztatott, segített, akihez átmehettem este sírni, vagy bármivel tudott motiválni engem. Nagyon hálás vagyok a csapatnak is, a szüleimnek, mindenkinek, aki biztatott” – mondta már ezüstéremmel a nyakában Betlehem Dávid.

Read More

Post Comment