Search by category:
Egyéb kategória

Orbán Viktor tusványosi beszéde miatt a szlovák külügyminisztérium is bekérette a magyar nagykövetet

Orbán Viktor tusványosi beszéde miatt a szlovák külügyminisztérium is bekérette a magyar nagykövetet

Mészáros Richárd

2023. 07. 24., h – 15:34

Orbán Viktor (Fidesz) magyar miniszterelnök a hétvégi beszédében Szlovákiáról, mint „elszakított országrészről” beszélt.

„Csehszlovákia (később Szlovákia) vagy Magyarország egyformán az Osztrák–Magyar Monarchia utódállamai. A mai Magyarországtól éppen ezért semmit sem szakítottak el. Az ilyen narratívák bárki általi terjesztése értelmetlenül szembemegy a jószomszédi viszonyokkal és térségünk stabilitásával” – reagált Orbán Viktor magyar miniszterelnök Tusványoson mondott szavaira a szlovák külügyminisztérium. A kormányfő a hétvégi beszédében Szlovákiáról, mint „elszakított országrészről” beszélt.

„Szlovákia területi integritásának vagy szuverenitásának bármilyen közvetlen vagy közvetett megkérdőjelezése teljességgel elfogadhatatlan számunkra. Ismételjük ezt azért, mert érdekeltek vagyunk a Magyarországgal való normális és békés kapcsolatok fenntartásában, de a kölcsönös érzékenységek tudatában és tiszteletben tartásával. A magyar miniszterelnök jelenlegi nyilatkozatai nem ebbe az irányba haladnak” – teszik hozzá.

Mint írják, bekérették Magyarország nagykövetét, hogy magyarázatot kapjanak Orbán Viktor szavaira.

(Denník N)

Kapcsolódó cikkünk
Románia is bekérette a magyar nagykövetet a tusványosi Orbán-beszéd után

Mészáros Richárd

2023. 07. 24., h – 15:43

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter szerint „a találkozó hangnemét és hangulatát nyugodtnak és udvariasnak lehet minősíteni”.

A magyar nagykövetet bekérették a román külügyminisztériumba Orbán Viktor tusnádfürdői látogatása után – idézi Szijjártó Péter magyar külügyminiszter hétfőn, egy más ügyben tartott sajtótájékoztatón mondott szavait a hvg.

Az ügy előzménye, mondta a külügyminiszter, hogy Románia budapesti nagykövete július 13-án (vagyis tíz nappal a szombati tusnádi Orbán-beszéd előtt) a magyar külügyminisztériumban a területi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárnak felolvasott egy olyan „utasítást”, „demarsot”, amelyet a román külügyminisztériumtól kapott, „ebben részletezték, mit várnak a magyar miniszterelnöktől, hogy miről és hogyan ne beszéljen” Tusnádfürdőn. A magyar külügyminiszter hozzátette: „ezeket az elvárásokat pontosan idézte miniszterelnök úr a beszéde legelején”.

Orbán azt mondta, a demarsban „megírták, hogy miről nem szabad beszélni”. Ezek után a következő tiltólistás, román „érzékenységet” sértő témákat sorolta föl a magyar miniszterelnök a színpadon:

nemzeti szimbólumok;
kollektív kisebbségi jogok;
nem létező, romániai közigazgatási területi egységekről.

Az utolsó ponton Orbán így humorizált: „elgondolkoztam, hogy mire gondolhatnak. Azt hiszem, hogy Erdélyre és Székelyföldre. De mi sohasem állítottuk, hogy ezek román területi egységek lennének”.

Ezután azt mondta, vannak olyan témák, amelyekről úgy beszélhet, ha nem tünteti fel azokat rossz színben: ezek a „nyugati értékek”. Ezen túl Orbánt – a saját szavai szerint – arra kérte a román külügy, hogy mellőzze „a migrációval kapcsolatos revizionista megközelítésű xenofób felhangokat”.

(hvg)

Read More

Post Comment