Search by category:
Egyéb kategória

Szabadlábra helyezték Igor Štefanov volt minisztert

Szabadlábra helyezték Igor Štefanov volt minisztert

Mészáros Richárd

2023. 07. 24., h – 16:17

A Trencséni Járási Bíróság szabadlábra helyezte Igor Štefanov volt építésügyi minisztert, akit 2018-ban a faliújságtender-ügyben kilenc év börtönbüntetésre ítéltek. A bíróság Štefanov ügyében ötéves próbaidőszakot rendelt el. Az ítélet jogerős.

Štefanov az elkövetkező 18 hónapban nem utazhat külföldre, valamint folyamatos megfigyelés alatt tartják majd. Munkát kell találnia, és nem veheti fel a kapcsolatot az ügyben elítélt másik miniszterrel, Marian Janušekkel.

A Legfelsőbb Bíróság 2018-ban ítélte el az SNS két volt építésügyi és regionális fejlesztési miniszterét, Marian Janušeket és Igor Štefanovot, ezzel ők lettek az első kormánytagok, akiket jogerősen elítéltek Szlovákiában. Janušek 11, Štefanov 9 évet kapott. A bíróság fogházbüntetést és 30 ezer eurós pénzbüntetést szabott ki rájuk. Közbeszerzési eljárás és nyilvános árverés manipulálása, valamint hivatali hatáskörrel való visszaélés ügyében találták bűnösnek őket.

Egy 2007-es botrányról van szó, mely miatt végül mindketten távozni kényszerültek a miniszteri posztról. Az ítélet szerint egy előre kiválasztott pályázónak kedveztek, a pályázati felhívást pedig közzé sem tették, csupán a minisztérium egyik folyosóján függesztették ki a faliújságra, ezáltal ellehetetlenítették más pályázók jelentkezését. A Ján Slota volt SNS-elnökhöz kötődő győztes konzorciumnak ugyanakkor lehetővé tették, hogy 3,5 millió eurós nyereségre tegyen szert. Az ítélet szerint mindkét vádlott megsértette a közbeszerzési eljárást, és ezáltal tetemes kárt okozott.

Az üggyel kapcsolatban 2019-ben hároméves feltételes szabadságvesztésre ítélték Zdenka Kudláčovát, az ítélet végrehajtását négy év próbaidőre felfüggesztették. Kudláčovára 6000 eurós pénzbírságot szabtak ki.

(Denník N)

Read More

Post Comment