Search by category:
Egyéb kategória

Jobban teljesítenek a befektetési alapok

Jobban teljesítenek a befektetési alapok

Molnár Iván

2023. 08. 08., k – 15:39

Pozsony |

A szlovákiai befektetési alapok hozama az idei második negyedévben már meghaladta az infláció ütemét, amire 2022 eleje óta nem volt példa. Mit tanácsolnak a pénzügyi szakemberek a kisbefektetőknek?

„Miközben az áruk és szolgáltatások árai az idei második negyedév végén 0,7%-kal voltak magasabbak az első negyedév végéhez képest, a befektetési alapok hozama ebben az időszakban elérte a 2,5%-ot” – mondta el lapunknak Eva Sadovská, a Wood & Company befektetési és tanácsadó társaság elemzője, a Szlovák Befektetői Index (ISI 100) legfrissebb eredményeire hivatkozva. Az index a 100 legnagyobb szlovákiai befektetési alap adatain alapul, amelyek tagjai a Szlovák Vagyonkezelő Társaságok Szövetségének (SASS). Negyedévente számítják ki, a bázisidőszak pedig 2017 eleje. Azóta a befektetési alapok az idei év közepéig átlagosan 16,2%-os kumulatív hozamot értek el.

„A bankokhoz képest ez ugyan jobb eredmény, az infláció leküzdésére azonban ez sem volt elég, az áruk és szolgáltatások árai ugyanis 2017 elejéhez képest 40,5%-kal emelkedtek”

– figyelmeztet Sadovská.

A vizsgált időszakban Sadovská szerint a befektetési alapok teljesítményére és így az index értékére is negatívan hatott a 2020-ban kitört világjárvány és a 2022-ben kirobbant ukrajnai háborús konfliktus is. Az egyes alapok között ráadásul továbbra is látványos különbségek vannak. A legmagasabb, 52,6%-os kumulatív hozamot a részvényalapok érték el, ami átlagosan 6,7%-os éves hozamnak felel meg. Ezt követik az ingatlanalapok, amelyek 27,4%-os hozamot értek el, ami 3,8%-os éves hozamot jelent. A vegyes alapok 5,4%-os kumulatív felértékelődést mutattak, ami 0,8%-os éves hozamnak felel meg. A kötvényalapok veszteségesek voltak.

Mit tehetünk annak érdekében, hogy az elkövetkező időszakban hatékonyabban fialtathassuk a pénzünket? „Az alap, hogy semmiképp se fektessünk be a múltbeli teljesítmények alapján. Hosszabbítsuk meg a befektetési horizontot, és összpontosítsunk inkább a dinamikusabb, részvényekbe történő befektetésekre, a kötvénybefektetéseket pedig váltsuk fel ingatlanalapokra. Helyet kellene szorítanunk az alternatív befektetéseknek (abszolút hozamú alapok, magántőke-befektetések, digitális valuták, nyersanyagok stb.) is, amelyek nem függnek annyira a kötvény- és részvénypiacok alakulásától” – tanácsolja Maroš Ďurik, a Wood & Company befektetési tanácsadási igazgatója. (mi)

Read More

Post Comment