Search by category:
Egyéb kategória

FELMÉRÉS: Ha két pártra szavazhatna, melyik lenne a második?

FELMÉRÉS: Ha két pártra szavazhatna, melyik lenne a második?

Mészáros Richárd

2023. 08. 11., p – 09:03

Az AKO közvélemény-kutató ügynökség a JOJ Televízió megbízásából arra a kérdésre kereste a választ, hogy ha a választók két pártra adhatnák szavazataikat a szeptemberi előre hozott választáson, melyik pártot karikáznák másodikként.

A felmérés arról is árulkodik, hogy melyik párt felé fordulna a választó, ha csalódna abban a pártban, amelyikre eredetileg szavazna – jegyzi meg a JOJ.

Eszerint az SaS-t 11,2 százalék, a Hlast 9,6 százalék, a Progresszív Szlovákiát (PS) 9,3 százalék, az SNS-t 8,8 százalék karikázná második lehetőségként. A válaszadók 8,5 százaléka a Smert, 5,5 százaléka a Republikát, 4,3 százaléka a Sme rodinát, 3,7 százaléka a Demokratákat tartaná B-tervnek.

Három százalék az OĽaNO és barátokra, 2,1 százalék a KDH-ra, 1,3 százalék az ĽSNS-re, 0,7 százalék a Kékek – Hídra, 0,3 százalék pedig a Szövetségre adná második szavazatát.

A megkérdezettek 11,2 százaléka nem karikázna második pártot. Ezt a válaszlehetőséget többségében az OĽaNO és barátok (24,4%), a PS (16,4%) és a Republika (15,6%) választói jelölték.

A felmérésben résztvevők 18,5 százaléka nem tudott dönteni, 0,4 százalék pedig nem akart válaszolni arra, melyik pártra adná második szavazatát.

A felmérést július 24. és 28. között végezték ezer válaszadó bevonásával.

(noviny.sk)

Read More

Post Comment