Search by category:
Egyéb kategória

Gašpar újra rács mögött, Fico őrjöng

Gašpar újra rács mögött, Fico őrjöng

Nagy Roland

2023. 08. 11., p – 12:07

Pozsony |

Tibor Gašpar őrizetbe vétele és Norbert Bödör meggyanúsítása nagy port kavart a szlovákiai politikusok körében. Robert Fico, a Smer elnöke továbbra is azt hangoztatja, hogy a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) és a Speciális Ügyészség (ÚŠP) tönkre akarja tenni az ellenzéket a választás előtt. Az egykori kormánykoalíció képviselői ezzel szemben azt hangoztatják, hogy a rendőrség végre politikai nyomás nélkül dolgozhat.

A NAKA pénteken hajnalban őrizetbe vette Tibor Gašpar egykori országos rendőrfőkapitányt. Norbert Bödör ellen szintén eljárás indult, de a rendőrség őt nem tartóztatta le, mivel éppen a külföldi nyaralását tölti.

Gašpar és Bödör mellett a hatóság őrizetbe vette a NAKA pénzügyi osztályának egykori nyomozóját, Roman Stahlt is. A rendőrség egyelőre csak annyit közölt, hogy az említett személyek ellen korrupció gyanúja miatt indult eljárás.

A Startitup internetes portál információi szerint Gašpar és Bödör 2015 és 2019 között több esetben is megpróbálhatta megvesztegetni Stahlt, hogy bizonyos gazdasági csalások esetében a nekik kedvező módon járjon el. A portál olyan botrányokat említ, mint a Váhostav- és a Technopol-ügy, valamint Peter Košč vállalkozó állítólagos korrupciós ügyei. Stahl egyébként több olyan ügyön is dolgozott, amelyet Ján Kuciak tárt fel, de végül el kellett hagynia a nyomozócsoportot, mivel a neve többször is felmerült Marian Kočner és Bödör nyilvánosságra került telefonos kommunikációjában.

Tisztítótűz

Gašpar és Bödör ellen egyébként a Tisztítótűz-ügyben is eljárás zajlik, bűnszervezet létrehozásával, fenntartásával és támogatásával, korrupcióval, valamint közfeladati helyzettel való visszaéléssel vádolják őket. A nyomozók szerint az egykori rendőrfőkapitány és a nyitrai vállalkozó állt a bűnszervezet élén, és üzleti, valamint politikai célok végrehajtására használták fel a fegyveres testületet. Gašpart 2020 novemberében őrizetbe is vette a NAKA, és egy évet töltött vizsgálati fogságban, míg végül a bíróság szabadlábra helyezte, mivel a nyomozás már a lezárási szakaszban volt

Az ügy egy hónapon belül bíróság elé is került, de a különféle eljárásbeli fennakadások miatt a tárgyalás még most, másfél évvel később sem kezdődött el.

A volt rendőrfőkapitány letartóztatására több politikus is reagált. Az elsők között volt Robert Fico, a Smer elnöke, aki ismét kiállt a gyanúsítottak mellett, és egy politikai indíttatású ügyről beszélt. Gašpar a Smer választási listájának 9. helyén indul.

Egy ilyen támadásra a legerősebb ellenzéki párt ellen 6 héttel a választás előtt nem létezhet más indok, mint a Smer-SSD tönkretétele, és a Gašpar elleni bosszú, aki szorgalmasan leplezte le a NAKA és az ÚŠP mocskos ügyeit. Hihetetlen, hogy Matovič után közvetlenül Čaputová köztársasági elnök és kormánya vette át a stafétát az ellenzék likvidálásban”

– üzente a korábbi miniszterelnök. Hozzátette, szerint elképzelhetetlen, hogy egy ilyen akciót a NAKA az államfő, valamint Ódor Lajos miniszterelnök engedélye nélkül hajtott végre.

Čaputová beleállt

Az államfő elutasította, hogy előre tudott volna bármilyen rendőrségi akcióról, Fico kijelentéseit hazugságnak nevezte. Mint mondta, megérti, hogy Fico számára elképzelhetetlen egy olyan rendőrség, amely politikai irányítás és a nyomozásokba való beavatkozás nélkül működik. Hozzátette, az ellenzéki politikusok elleni eljárások minden demokratikus országban érzékeny ügynek számítanak, ezért most különösen fontos, hogy a hatóság elmagyarázza a lépéseit a nyilvánosság előtt, már amennyire a törvény ezt lehetővé teszi.

A rendőrség és az ügyészség azonban egyelőre csak annyit árult el, hogy Gašparékat korrupcióval gyanúsítják. A volt rendőrfőkapitány fia, Pavol Gašpar, aki egyben az ügyvédje is, a Facebook-oldalán azt írta, az apja elleni egyetlen bizonyíték Bernard Slobodník vallomása. Slobodník korábban a NAKA pénzügyi osztályának igazgatója volt, és már több kulcsfontosságú ügyben is együttműködik a rendőrséggel. A fiatalabbik Gašpar továbbá elárulta, a letartóztatás házkutatás nélkül zajlott le, ami szerinte annak a jele, hogy Daniel Lipšic speciális ügyész és Hamran István országos rendőrfőkapitány „szólóakciójáról” van szó, hiszen egyetlen bíró sem adott volna végzést egy ilyen „kovbojkodás” végrehajtására. Megjegyezte, az egész akciót a Progresszív Szlovákia (PS) választási kampányának tartja.

Marek Para, Bödör védőügyvédje szintén bosszúhadjáratról beszélt, illetve azt hangsúlyozta, hogy a rendőrség egyetlen vallomás alapján indított eljárást.

Pellegrini Fico oldalán

Michal Šimečka, a PS elnöke úgy véli, Fico igazából örül annak, hogy Gašpart őrizetbe vették, hiszen éppen azért töltötte fel a Smer választási listáját bűncselekményekkel összefüggésbe hozható személyekkel, hogy utána az ellenzék lejáratásról beszélhessen a választási kampányban.

„Pedig nekünk kellene örülnünk annak, hogy rendőrséget nem lehet megfélemlíteni, és szabadon cselekszik. Az, hogy Robert Fico a hatóság lépései miatt a köztársasági elnököt, a miniszterelnököt vagy a PS-t hibáztatja, csak az ő mentális állapotát tükrözi. Az ő idejében a politikusok irányították a rendőrséget, ők mondták meg, mit szabad és mit nem”

– üzente.

Ezzel szemben a Hlas a sajtóközleményében a Fico által terjesztett narratívát támogatta, ők is a választási kampányba való beavatkozásnak tekintik a rendőrségi akciót. Felszólították Čaputová és Ódort, hogy állítsák vissza a civil ellenőrzést a belügyminisztérium felett, mert a rendőrséget most politikai célokra használják fel.

(nar, TASR)

Read More

Post Comment