Search by category:
Egyéb kategória

Lassan a szlovákiai turizmus is kiheveri a világjárványt

Lassan a szlovákiai turizmus is kiheveri a világjárványt

Molnár Iván

2023. 08. 13., v – 17:27

Pozsony |

A koronavírus-járvány okozta mélyrepülését követően lassan a szlovákiai turizmus is kezd visszatérni a járvány előtti kerékvágásba, az egyes régiók között azonban továbbra is látványos különbségek vannak. Kik a legnagyobb nyertesek, és mire számíthatunk az elkövetkező időszakban?

„A szlovákiai szállodák, panziók és egyéb turisztikai szálláshelyek látogatóinak a száma júniusban elérte az 543 ezret, ami közel 11%-os növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest” – mondta el lapunknak Jana Morháčová, a Statisztikai Hivatal szóvivője a legfrissebb felmérésükre hivatkozva. Eszerint a szlovákiai szálláshelyek látogatottsága júniusban alig valamivel több, mint a tizedével maradt el a 2019-ben mért történelmi rekordtól. Ahhoz, hogy ez utóbbit túlszárnyalják, már csak 67 ezer vendég hiányzott.

Egyre több a külföldi

A vendégek több mint kétharmadát, mintegy 348 ezer főt még mindig a belföldi vendégek tették ki, akiknek a száma egy év alatt 4 százakkal nőtt. A legtöbb belföldi látogatót júniusban is Zsolna, Eperjes és Pozsony megyében regisztrálták, ezeket együttesen a belföldi látogatók közel kétharmada választotta. A leglátványosabb változásra azonban a külföldi látogatók esetében került sor. Ezek száma 24 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, elérve a 195 ezret. Abszolút számokban kifejezve Pozsony (81 ezer), Zsolna (28 ezer) és Eperjes (26 ezer) megye vonzotta a legtöbb külföldit, ez a három megye tudhatta magáénak a Szlovákiában megszálló külföldi vendégek 70 százalékát.

Növekvő bevételek

„Arra számítunk, hogy a látogatók számát tekintve a szlovákiai régiók többsége idén eléri a 2019-es mutatókat, sőt egyes régiók némileg meg is haladhatják azokat. De nem csupán a látogatók száma a fontos. A gazdaság szempontjából jóval fontosabb, hogy mennyi időt töltenek a szállodákban, és hogy mekkora összeget hagynak a szállásadóknál és a helyi vállalkozóknál. Ez alapján ítélhetjük majd meg, hogy a szállodatulajdonosok, valamint más turisztikai szolgáltatók sikeresen zárják-e majd az idei évet” – mondta el Marek Harbuľák, a Szlovákiai Szállodák és Éttermek Szövetségének (AHRS) az elnöke a Trend gazdasági hetilapnak.

Morháčová szerint júniusban a Harbuľák által jelzett mutatókat tekintve is javult a helyzet.

„A vendégek által a turisztikai létesítményekben eltöltött vendégéjszakák száma elérte az 1,3 milliót, vagyis 9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Egy főre átlagosan 2,5 vendégéjszaka jutott”

– tette hozzá Morháčová. A szálláshelyek (áfa nélkül) 132 millió eurós árbevételt értek el az idei második negyedévben, ami 28%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A bevételek nagy részét minden régióban a belföldi vendégkör generálta, kivéve Pozsony megyét, ahol a szállásadók a bevételeik kétharmadát a külföldi vendégeknek köszönhetik.

Változó szokások

Idén változtak a turisták utazási szokásai is. „A korábbi évekhez képest a többség jóval később kezdte el megtervezni a nyaralását, és a szállásfoglalásra is a szokásosnál később kerítettek sort, gyakran egy héttel a kirándulás előtt” – figyelmeztet Harbuľák. Míg 2019-ben a népszerű turistaközpontokban a szálláshelyek kapacitása a júliusi és augusztusi időpontokra már június közepén 90 százalékban foglalt volt, idén ugyanebben az időszakban a foglalások szintje 50–60 százalék között mozgott.

A növekvő infláció miatt ugyanakkor rengeteg olyan család van, amely felélte a tartalékait, a nyaralásra így már nem maradt pénze. A Home Credit kutatása szerint idén a szlovákiai családok több mint 30 százaléka nem ment el nyári szabadságra. A megkérdezettek 44 százaléka válaszolta azt, hogy egész biztosan elmegy nyaralni, míg a többiek ezt még fontolgatták.

A nyaralni utazóknak azonban idén azzal is számolniuk kellett, hogy nem csupán a szállás, hanem az utazással kapcsolatos egyéb kiadások is nőttek az egy évvel korábbiakhoz képest.

„Az éttermek és kávézók átlagosan 15 százalékkal kerülnek többe, mint tavaly, a szállodai és vendégházi szállás pedig 9 százalékkal drágább. A szabadidős és sportszolgáltatások 17 százalékkal drágultak, de a sportfelszerelésekért, a kempingezésért és a szabadtéri kikapcsolódásért is többet kérnek”

– mondta el Eva Sadovská, a Wood & Company elemzője.

Mi vonzza a turistákat?

„Az itthon nyaralók körében különösen népszerűek a hegyvidéki úti célok és az ehhez kapcsolódó üdülések. A nyaralók kedvelt úti céljai között szerepelnek az akvaparkokkal, strandokkal, nagyobb tavakkal rendelkező régiók” – sorolja Harbuľák. A kevésbé látogatott régiók esetében szerinte fontos tényező az elérhetőség, ezért ezekben nagyobb figyelmet szentelnek a nyári vonat- vagy buszjáratok növelésének, hogy megkönnyítsék a turisták beáramlását. A turisták részéről azonban egyre nagyobb az igény az online szolgáltatások iránt is, beleértve a szállásfoglalást, a személyzettel való kommunikációt és a számla kifizetését is. (mi, trend.sk)

Read More

Post Comment