Search by category:
Egyéb kategória

ENSZ: csaknem tízezer civil vesztette életét Ukrajnában

ENSZ: csaknem tízezer civil vesztette életét Ukrajnában

Mészáros Richárd

2023. 08. 15., k – 18:44

Csaknem tízezer civil vesztette életét Ukrajnában a háború kezdete óta – közölte kedden az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága (OHCHR).

A kedden közzétett friss jelentés szerint 9444 polgári lakos halálát és 16 940 sebesültését erősítette meg az Ukrajna elleni orosz invázió 2022. február 24-i kezdete óta. Mintegy 500 gyermek életét követelte a háború.

Az OHCHR mindazonáltal felhívta a figyelmet arra, hogy a valós szám ennél jóval magasabb lehet, tekintettel arra, hogy Ukrajna számos térségéből nem tudtak adatokhoz jutni, különösen igaz ez a hosszas harcok árán orosz ellenőrzés alá került Mariupol, Liszicsanszk és Szeverodonyeck városokra. A kijevi vezetés szintén attól tart, hogy több ezerrel vagy akár tízezrekkel is magasabb lehet az áldozatok száma.

Az ENSZ adatai szerint a hivatalosan jelentett áldozatok túlnyomó többsége – 7339-en – ukrajnai térségek ágyúzása során vesztette életét. Az orosz megszállás alatt lévő régiókban 2105 civil halt meg.

A jelentés mindemellett kiemeli, hogy a legtöbb civil halálos áldozat a hadművelet kezdetének első hónapjaiban volt. 2023 tavaszán és nyarán havonta átlagosan 170–180 polgári lakos halálát jegyezték fel.

Read More

Post Comment