Search by category:
Egyéb kategória

A szülők túlbuzgósága veszélybe sodorja a gyerekek biztonságát

A szülők túlbuzgósága veszélybe sodorja a gyerekek biztonságát

Bugár Anna

2023. 08. 16., sze – 18:34

Pozsony |

A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBÚ) elővigyázatosságra szólítja fel a szülőket a gyermekekről készült fotók közösségi oldalakon való közzétételével kapcsolatban.

„Ne tegyék tönkre a gyermekeik magánéletét az interneten. Óvjuk őket a traumától és a zaklatástól” – figyelmeztettek arra utalva, nyáron a szülők a pancsolás élményeit is szívesen megörökítik, a gyermekekről készült képek pedig gyakran az interneten kötnek ki. „A felelőtlen szülők gyakran teljesen meztelen gyerekekről posztolnak, amelyekre több száz vagy több ezer ember kattinthat. Az ilyen szülők vagy hozzátartozók nem tudatosítják, hogy a védtelen fotók rossz kezekbe kerülhetnek” – olvasható a hivatal bejegyzésében. A biztonsági szakértők hozzáteszik azt is, a szülők túlbuzgósága gyakran megfosztja a gyermekeket a magán- élettől, és negatív hatással lehet rájuk a jövőben. „Az NBÚ ezért azt javasolja, hogy az efféle internetes fotómegosztást a lehető legnagyobb mértékben korlátozzák” – tették hozzá.

Felnőtt ego

Eva Klimová, a Szlovák Pszichológiai Kamara (SKP) elnöke az ún. sharenting kapcsán megjegyezte, a szülők gyakran ezekkel a fotókkal elégítik ki az egójukat, a közösségi oldalak pedig visszajelzést és elismerést hoznak számukra. „Gyakran azonban olyan pillanatok is kiszivárognak a nyilvánosságra a gyermek életéből, amelyeket ő nem szeretne a világ elé tárni” – hangsúlyozta rámutatva, sokan szeretnék megmutatni a környezetüknek az életüket, lehetőleg minél tökéletesebben. A gyerekekről készült fényképek szintén ide tartoznak – sokszor a szülők „tökéletességét” mutatják be, akik nagyszerű gyerekkel mutatkoznak. „Nemegyszer még olyan fényképek által is, amelyek a szülő számára viccesnek tűnnek, de a gyermek szemszögéből néhány évvel később már nem biztos, hogy azok lesznek” – folytatta. Megjegyezte, a fotók osztálytársak, barátok, később pedig kollégák kezébe kerülhetnek. „Lehet köztük valaki, aki ártani akar, például zaklatással. Rosszabb esetben egy pedofil vagy egy szervezett csoporthoz kerülhetnek. Emellett a fotókon olyan helyzetek is megjelenhetnek, amelyekben a gyermek kínosan érezte magát, és traumatizálhatják őt” – figyelmeztetett a szakember.

Megelőzés

A Nemzetbiztonsági Hivatal megismételte, ami egyszer felkerül az internetre, az ott is marad, és bármikor visszaélhetnek vele. Épp ezért azt tanácsolják, ha meg szeretné mutatni gyermekét a közösségi hálón, győződjön meg róla, hogy a fotó nem meztelenül vagy kínos helyzetben ábrázolja, s lehetőleg arc nélkül tegye közzé. „Gondolja át, hogy a fénykép vagy videó miatt gyermeke a jövőben kínosan érzi-e majd magát” – zárták azzal, ha több gyermek is szerepel a felvételen, szüleik hozzájárulását kell kérni, mielőtt nyilvánosságra hozzuk a fotót.

Read More

Post Comment