Search by category:
Egyéb kategória

Orosz drónok a gabonaexport szempontjából kulcsfontosságú dunai kikötőt támadtak Ukrajnában

Orosz drónok a gabonaexport szempontjából kulcsfontosságú dunai kikötőt támadtak Ukrajnában

Kulcsár Péter

2023. 08. 16., sze – 10:46

A Dél-Ukrajnát érő orosz légicsapások az éjszaka folyamán megrongálták a gabonasilókat és raktárakat az egyik dunai kikötőben, amely kulcsfontosságú a gabonaszállítások szempontjából – közölte szerdán a fekete-tengeri Odessza régió kormányzója.

Oleh Kiper kormányzó a Telegram üzenetküldő alkalmazáson arról számolt be, hogy a régiót támadás érte. „A fő célpont a régió déli részén lévő kikötői és gabona-infrastruktúra volt” – közölte.

Az ukrán elnöki hivatal külön nyilatkozatban közölte, hogy nem voltak áldozatok.

Az ukrán légierő szerdai tájékoztatása szerint az orosz hadsereg drónjainak nagy csoportja behatolt a Duna torkolatába, és a román határ közelében lévő Izmajil folyami kikötő felé vette az irányt. Ukrán tisztviselők egyelőre nem közölték, hogy a megtámadott kikötő működik-e.

A légierő azt közölte, hogy 13, Oroszországból indított drónt semmisített meg a Odessza és Mikolajiv megye felett.

Ukrajna dunai kikötői a gabonaexport mintegy negyedét fogadták, mielőtt Oroszország júliusban nem hosszabbította meg az ENSZ által támogatott megállapodást, amely lehetővé tette a gabona exportálását a Fekete-tengeren. Ezek a kikötők váltak a fő kivezető útvonallá, amelyeken a gabonát uszályokon szállítják tovább a romániai fekete-tengeri kikötőbe, Konstancába.

Read More

Post Comment