Search by category:
Egyéb kategória

Jubiláltak a tűzoltók: 140 éves az önkéntes testület (VIDEÓ és KÉPEK)

Jubiláltak a tűzoltók: 140 éves az önkéntes testület (VIDEÓ és KÉPEK)

Kürthy Judit

2023. 08. 19., szo – 14:54

Nagymegyer |

Megkezdődtek a 33. alkalommal megrendezett Szent István Napok, melynek keretén belül a Nagymegyeri és Izsapi Önkéntes Tűzoltó Testület megtartotta ünnepi megemlékezését.

A nagymegyeri 33. Szent István Napok péntek délután 4 órakor, a város díszpolgári címének átadásával kezdődött, ahol Salma Imre Széchenyi-díjas tudóst, egyetemi tanárt tüntették ki. Este 5 óra 30 perckor megnyitották Madách Imre születésének 200 éves évfordulójára alkalmából rendezett Madách vándorkiállítást a Fészek Ifjúsági Központban, majd estétől koncertekkel várták a szórakozni vágyókat. A Nagymegyeri és Izsapi Önkéntes Tűzoltó Testület is a Szent István Napokra időzítette a kerek évfordulójuk megünneplését, szombaton reggel 9 órára hirdették meg a gyülekezőt, az ünnepi műsor pedig 10 órakor vette kezdetét.

Az megnyitón Csápai Nikoletta, a Nagymegyeri és Izsapi Önkéntes Tűzoltó Testület elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd egy rövid történelmi beszámolóval emlékezett vissza a testület hosszú múltjára.

„Nagymegyer városban Mezey Gyula ügyvéd, Győry Vincze városbíró, Blumberger Simon orvos, Bartal Mór tanító, Weisz Albert kereskedő, valamint Busánszky József, Fűzik János, Torma Gyula és Schleisinger Gyula gazdák voltak azok a lakosok, akik egy előkészítő bizottság tagjaiként elkezdték szervezni a nagymegyeri tűzoltószervezet megalapítását. 1883 októberében 52 taggal, 2 kézihajtású nyomófecskendővel és 12 darab vödörrel hivatalosan is megalapult a Nagymegyeri Tűzoltószervezet. A településen akkortájt nagyobb tűzesetek pusztítottak. 1900. október 9-én 16 ház égett le, 1901. szeptember 2-án 7 ház égett le, 1907. május 4-én újból 7 ház égett le Nagymegyeren és 1910 májusában 24 ház égett le. A nagy és pusztító tűzesetekre reagálva Nagymegyer után 1912-ben megalapult az Izsapi Önkéntes Tűzoltószervezet is. Izsapon a nagymegyeri szervezet indíttatásara 1889. október 10-én az Ábrahám Antal vezette testület jóváhagyta Izsap község tűzvédelmi szabályrendeletét, amely szerint minden 20 és 40 közötti férfi köteles volt tűzvédelmi szolgálatot teljesíteni”

– hangzott el beszédében. A történelem során sok adat feledésbe merült, az azonban biztos, hogy a második világháborút követő évtizedekben a testületről nagyon kevés információ áll rendelkezésre. 2012-ben egy széleskörű találkozó keretében alakult újjá a szervezet, ami ekkorra már egy 70 fős testületté bővült. Ma pedig már egy teljesen felújított szertárral büszkélkedhetnek. Csápai Nikoletta lapunknak elárulta, hogy külön odafigyeléssel kezelik az utánpótlás kérdését, ugyanis jelenleg egy gyerek sincs az önkéntesek oltalma alatt. Előszeretettel látogatnak iskolai, városi rendezvényeket és igyekeznek meghozni a legkisebbek kedvét is a csatlakozáshoz.

Név szerint köszönetet mondtak a 2012 óta hivatalban lévő volt és jelenlegi városvezetőknek, polgármestereknek, akik forrásaikat nem sajnálva segítették az önkéntes tűzoltók áldozatos munkáját, majd a parancsnokoknak megköszönték a sok évnyi, évtizednyi szakmai támogatást. Csápai Nikoletta megemlítette Varga László városi helytörténészt, akinek segítségével elkészült egy különleges jubileumi kiadvány, mely az összes rendelkezésre álló, fontos történelmi mérföldkő leírását tartalmazza a Nagymegyeri és Izsapi Önkéntes Tűzoltó Testület életéből. Varga Tamás, a Nagymegyeri és Izsapi Önkéntes Tűzoltó Testület új parancsnoka vette át a szót, aki ugyancsak gratulált a testületnek és elnökének, majd közzétette a kinevezettek listáját. Őt követve Czajlik Jenő, a Nagyszombat megyei önkéntes tűzoltók tábornoka érkezett a színpadra, aki kiemelte a 140 évvel ezelőtti helyi tűzoltók állhatatosságát és rendíthetetlenségét.

„Itt egy hosszú korszakra kell visszatekintenünk: 140 év. Szlovákiában tavaly 100 évet ünnepelt az önkéntes tűzoltóság, Nagymegyeren pedig már 140-et. 140 évvel ezelőtt az alapítók gyújtottak tüzet, de nem a városban, hanem a szívekben. Egy olyan önfeláldozó cselekedet részei, akik a felebarátoknak, a lakosoknak, a bajtársaknak segítenek és segítő kezet nyújtanak. Ez a 140 év sok mindent tartalmaz, olyan mint egy ország, vannak benne csúcsok, vannak dombok és vannak lankák is”

– mondta el Czajlik Jenő, majd hozzátette, hogy szerencsére a megpróbáltatások ellenére volt mégis egy olyan csoport, akik újraélesztették ezt a tüzet a mai önkéntesek szívében is

A beszéd után Alföldi Katalin, az Önkéntes Tűzoltószervezet országos küldötte és Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke fáradtak színpadra, hogy Czajlik Jenővel együtt átadják a helyi önkéntes tűzoltóknak szánt kitüntetést, a 140 éves jubileumi oklevelet. Majd Berényi József elmondta, hogy a tűzoltók segítségnyújtása kiemelten fontos.

„Ez a segítség nagyon nagy mértékben hozzájárul az egyes településeken ahhoz, hogy rend, szervezettség legyen, hogy legyen egyfajta polgári és társadalmi élet”

– jegyezte meg.

Soóky Marián, Nagymegyer város polgármestere ünnepi beszédében hangsúlyozta a tűzoltók hősiességét.

„Számomra a tűzoltók embereket jelentenek, olyanokat, akik mentenek az életük árán is. A tűzoltó legbátrabb cselekedete az, amikor a tűzoltó hivatást választja. A tűzoltók azok, akik életüket nem sajnálva, másokért kockáztatva segítenek embertársaikon a bajban. A mai tűzoltók szerepe szinte megegyezik Szent Flórián bátorságával és tetteivel, hiszen ők is olyan helyekre rohannak be, ahonnan mindenki más fejvesztve menekülne”

– méltatta az ünnepelteket a polgármester.

„Hálás vagyok és büszke az önkénteseinkre. A helyi tűzoltószervezet, ami már 140 éve létezik és működik egy biztos pont városunk életében, mindig mindenki számíthat a csapat segítségére, legyen szó tűzről, vagy természeti katasztrófák következményeinek elhárításáról”

– tette hozzá.

A ünnepség teljes ideje alatt a látogatók közelebbről megtekinthették a tűzoltóautókat, a gyerekek bele is ülhettek, megvizsgálhatták a technikai berendezéseket. A megemlékezés végeztével a tűzoltók szirénázva hagyták el a Zárda iskola udvarát, hogy a következő helyszínre, a Thermal Corvinus fürdő füves területére érkezve megkezdjék az idei polgármester kupát. A versenyre való regisztráció 12 órakor kezdődött, férfi és női kategóriában indulhattak a jelentkezők.

„Bent lesz a verseny a termálfürdő területén. Úgy gondoljuk, hogy mi más lenne tipikus Nagymegyerre, mint a fürdő. Az évek során mindig szerettünk volna bent versenyt szervezni, de sajnos eddig nem jött össze. Most a vezetőség nyitottabb volt rá, ami azt jelenti, hogy a csapatok, akik jönnek még maradhatnak és fürödhetnek is. Ebből jó lenne hagyományt teremteni”

– mondta el Csápai Nikoletta, a verseny egyik főszervezője.

A Nagymegyeri és Izsapi Önkéntes Tűzoltó Testületnek jelenleg 44 tagja van, az állomány fele lát el aktív szolgálatot. A többiek, akik már a nyugdíjkorhatárhoz közelítenek, felelősek a testület szervezési és logisztikai munkálataiért, segítenek a technikai felszerelések karbantartásában, rendezvényeik és évzárók ellátásában is. A helyi aktív önkéntes tűzoltók jelenlegi átlagéletkora körülbelül 40 év.

Read More

Post Comment