Search by category:
Egyéb kategória

Ódor: A teljesítmény alapú szerződés megváltoztatja az egyetemek finanszírozását

Ódor: A teljesítmény alapú szerződés megváltoztatja az egyetemek finanszírozását

Kulcsár Péter

2023. 08. 23., sze – 16:24

A teljesítmény alapú szerződések egy új finanszírozási módot jelentenek a felsőoktatási intézmények számára. Ez Ódor Lajos kormányfő és Daniel Bútora oktatásügyi miniszter szerdai kijelentéseiből következik. A teljesítmény alapú szerződések azt jelentik, hogy a felsőoktatási intézmények finanszírozása az egyes intézmények teljesítményétől fog függeni.

„Azok a felsőoktatási intézmények, amelyek jobb eredményeket érnek el, jobban meg lesznek jutalmazva” – magyarázta a kormányfő. Ez a felsőoktatás oktatási, kutatási, fejlesztési, művészeti és más kreatív tevékenységekhez kapcsolódó hosszútávú tervezetéhez kapcsolódik, amelyet szerdán hagyott jóvá a kormány. A cél a szlovákiai felsőoktatási intézmények teljesítményének növelése, ezek diverzifikációja, profilalkotása, a befogadásuk fejlesztése, illetve a külfölddel, valamint a köz- és magánszférával való együttműködésük támogatása.

A kormányfő elmondta: a teljesítmény alapú szerződések elindíthatják a felsőoktatás színvonalának az emelkedését, és meggátolhatják a tehetségek külföldre áramlását. Becslése szerint a teljesítmény alapú szerződéseknek köszönhetően a felsőoktatási intézmények körülbelül 200 millió euróval kaphatnak többet, mint eddig. „Ez az összeg biztosan nem kevés, és tovább emelheti a színvonalukat” – tette hozzá.

Bútora azt is elmondta, hogy a felsőoktatási intézmények működési módját érintő hosszútávú tervezet, amelynek a teljesítmény alapú szerződések is a részét képezik, tiszteletben tartja a felsőoktatási intézmények autonómiáját, és nagyobb teret biztosít arra, hogy az állam prioritásai az egyetemek és főiskolák működésébe is belekerüljenek. „Az anyagot minden évben frissíteni fogják” – tette hozzá a miniszter.

A felsőoktatási intézmények teljesítmény alapú szerződésekkel való támogatása a miniszter szerint növelni fogja azok vonzerejét, és növelheti az érdeklődést a tanulmányok végzése iránt.

A szerdai kormányülésen elfogadták a felsőoktatás céljait és prioritásait rögzítő tervezetet az oktatás, kutatás, fejlesztés, művészet és más kreatív tevékenységek területén. A dokumentum intézkedéseket határoz meg, illetve azt az alapvető keretet, amely alapján a felsőoktatási intézmények támogatása 2028-ig működni fog Szlovákiában.

Read More

Post Comment