Search by category:
Egyéb kategória

A Wagner támogatói Prigozsint gyászolják, a britek szerint az FSZB likvidálhatta

A Wagner támogatói Prigozsint gyászolják, a britek szerint az FSZB likvidálhatta

Kulcsár Péter

2023. 08. 24., cs – 12:52

A zsoldoscsoport tagjai és szimpatizánsai Oroszországban rögtönzött emlékművek előtt tisztelegnek Jevgenyij Prigozsin emléke előtt.

A Wagner szentpétervári és novoszibirszki irodái előtt gyertyákat gyújtottak és virágokat helyeztek Jevgenyij Prigozsin fotói mellé – írta a BBC.

Brit védelmi források szerint a KGB utódszerve, a belbiztonsági és kémelhárítási feladatokat ellátó Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) állhatott a repülőgép kilövése mögött.

Az FSZB teljesen lojális Vlagyimir Putyin államfőhöz, a határőrséget is ők irányítják.

Kapcsolódó cikkünk

Az ukrán Nemzeti Ellenállási Központ meg nem nevezett fehérorosz forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy néhány Wagner-konvoj Oroszország felé tart – írja a BBC.

„A konvojok valószínűleg az orosz határ felé indultak, de a fehérorosz különleges erők megpróbálják megakadályozni a járművek távozását” – írták pár órával a légikatasztrófa után. A hírt nem erősítették meg független források. A wagneresek már nem rendelkeznek anyni nehézfegyverzettel, mint a június 24-i puccskísérletük idején.

A repüléskövetési adatok szerint az Embraer Legacy 600-as gép – ami szerdán zuhant le Moszkvától északra, feltételezhetően Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezérrel a fedélzetén – a baleset előtti utolsó 30 másodpercig semmilyen, problémára utaló jelet nem mutatott Ian Petchenik, a Flightradar24 munkatársa közölte: a magánrepülő hirtelen kezdett lefelé ereszkedni, körülbelül 30 másodperc alatt pedig több mint 8000 métert zuhant. „Bármi is történt, gyorsan bekövetkezett” – mondta Petchenik. A brazil székhelyű Embraer Legacy 600 2002-ben állt szolgálatba, eddig csaknem 300 sugárhajtású repülőgéppel. Több mint 20 évnyi szolgálata során mindössze egyetlen balesetet szenvedett, és azt is emberi mulasztás, nem pedig mechanikai meghibásodás okozta.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Sky News szerint a légikatasztrófa idején éppen egy koncerten múlatta az időt, amit a szovjet csapatok kurszki csatában aratott győzelmének 80. évfordulója alkalmából szerveztek. Putyin mindeddig nem nyilatkozott az ügyben, ám közismert a jelentős események utáni „kivárásról”, ritkán reagál azonnal. A Kreml sem kommentálta a történteket.

(Npsz, ú)

A RIA Novosztyi hírügynökség úgy értesült, hogy a gép lezuhanásának helyszínén nyolc holttestet találtak és hogy a kutatás folytatódik.

A Roszaviacija orosz légiügyi hatóság MNT-Aero légitársaságra hivatkozó közleménye szerint a gépen háromfős személyzet és hét utas tartózkodott, köztük Prigozsin és a csoport parancsnoka, Dmitrij „Wagner” Utkin is.

Prigozsin és Utkin haláláról korábban Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye Moszkva által kinevezett igazgatási főtanácsának tagja is bejelentést tett Wagner-tagokra hivatkozva, és ezt állította több, a katonai magánvállalattal kapcsolatba hozott Telegram-csatorna is.

Read More

Post Comment