Search by category:
Egyéb kategória

Elítélték az álorvost és álnővért, akik időseknek adtak be gyógyszereket

Elítélték az álorvost és álnővért, akik időseknek adtak be gyógyszereket

Kulcsár Péter

2023. 08. 24., cs – 11:43

Megszületett a végső ítélet Ivan Biháry ügyében, aki orvosnak adta ki magát.

A szakács végzettségű álorvossal egy magát ápolónak kiadó takarítónő, Vanessa Pútiková dolgozott együtt a pozsonyi Iris idősek otthonában. A párost azzal vádolták, hogy idős betegeknek adtak be gyógyszereket – ezt követően közel harmincan rejtélyes körülmények között meghaltak.

A Pozsony I. Járásbíróság csütörtökön kilenc év letöltendő börtönbüntetésre ítélte Ivan Biháryt testi sértés, valamint immunhiányos vírussal való veszélyeztetés bűntettében. Tettestársa, Vanessa Pútiková három év szabadságvesztést kapott, öt év próbaidőre felfüggesztve.

Az elítélt álorvosnak a büntetést egy minimálisan őrzött intézetben kell letöltenie. Biháry és Pútiková egyaránt ötéves eltiltást kapott az ápolói, gondozói és ezekhez hasonló tevékenységek elvégzésétől.

Az álorvos korábban több verzióval is előállt, hogy miért döntött úgy, szakembernek öltözik. Azt mondta, azért volt rá szükség, mert „tisztán akarta tartani magát”, a munkahelyét ugyanis „fertőző közegnek” tartotta.

Biháry állítása szerint nem ő adta be a gyógyszereket, ezzel a nővér foglalkozott. Vanessa valójában takarítónőként dolgozott a létesítményben, később az álorvos nevezte ki „ápolóvá”. Szemtanúk szerint a beteg nyugdíjasok gyakran éheztek az intézményben, míg a személyzet alkoholt és kábítószereket fogyasztott.

Read More

Post Comment