Search by category:
Egyéb kategória

Bekeverték az ország legnagyobb fröccsét Jedlik szülőfalujában (VIDEÓ)

Bekeverték az ország legnagyobb fröccsét Jedlik szülőfalujában (VIDEÓ)

Száz Ildikó

2023. 08. 26., szo – 19:31

Szímő |

Szombaton délután a Vág menti Szímőn helyi, térségbeli és külföldről érkező vendégek közreműködésével 223 liter jéghideg, gyöngyöző fröccsöt kevertek be.

Szímő lakosai ilyen módon tisztelegnek a község jeles szülötte, Jedlik Ányos István fizikus, feltaláló, bencés szerzetes előtt, aki 1800-ban született. A dinamó, a forgony, a villamos kocsi atyjának a nevéhez kötődik a szikvíz, azaz a szódavíz feltalálása.

A helyi üzemben előállított szikvízből és a helyi szövetkezet olaszrizlingjéből keverték a fröccsöt. Bób János, Szímő polgármestere, a Szímői Jedlik Ányos Társaság elnöke és a rendezvény egyik ötletadója elmondta, a szímői óriásfröccs mára bekerült a szlovákiai rekordok könyvébe. A polgármester öntötte elsőként a bort és ő töltötte fel az óriáskelyhet az utolsó palack szikvízzel, majd megkóstolta a fröccsöt. A vendégek jelképes összeggel fizethettek a perselybe, a pénzt mindig nemes célra használják fel, azúttal a gúgi, Szent Vendel kápolna felújítására. A fröccs öntésében részt vettek az egyes politikai pártok országos és regionális képviselői, a nemes ital keverésében részt vett Csenger Tibor Nyitra megye alelnöke, Klein Ottokár, Érsekújvár polgármestere, de öntötték a finom nedűt a helyi és járási hivatalok munkatársai, állami intézmények kirendeltségeinek vezetői és a baráti magyarországi települések Mosonszolnok és Tab polgármesterei, Istenes József tervezőmérnök, vagy Csókás Judit és Kondé Nagy Mónika projekt menedzserek, valamint a Brutovszky házaspár, akik Jedlik rokonai és rendszeres résztvevői a Fröccsnapoknak. A Magyarországi Szikvízkészítők Jedlik Ányos Lovagrendjének barátság kelyhében keverték be a fröccsöt, a rend tagjaitól megtudtuk, idén nem használtak fel jeget, mint néhány korábbi évben, hanem jó előre behűtötték a szikvizet és az olaszrizlinget. Bób Péter a berlini KulturNest alapítójaként különleges programot is kínált a Fröccsnapok résztvevőinek, Szímő térképét festették le, és a gyerekek bejelölhetnék, bele festhették kedvenc helyeiket, zugaikat. Domináns színeket és jelentős szerepet kapott a képen a Vág folyó. A Jedlik házban három kiállítást, kézműves vásárt, készségfejlesztő foglalkozásokat kínáló szabadtéri játszóparkot is nyitottak. Nagy sikere volt a pénteki Bikini koncertnek, ma újabb zenei programok várnak a vendégekre. További részletek lapunk nyomtatott számában.

Read More

Post Comment