Search by category:
Egyéb kategória

Ferenc pápa: Az egyháznak nyitottnak kell lennie az LMBTQ+-közösség felé

Ferenc pápa: Az egyháznak nyitottnak kell lennie az LMBTQ+-közösség felé

Csóka Zsófi

2023. 08. 29., k – 12:00

A pápa nehezményezte, hogy néhány egyesült államokbeli katolikus „erősen ellenezte“ a katolikus egyház változását.

„Szeretném emlékeztetni ezeket az embereket, hogy az elmaradottság semmire sem jó. Meg kell értenünk, hogy a hit és az erkölcs kérdéseinek megértésében fejlődés tapasztalható” – magyarázta Ferenc pápa az augusztus 5-i ifjúsági világnapon Lisszabonban.

Az egyik jezsuita szerzetes elmondta, az említett egyesült államokbeli katolikusok azt nehezményezik, hogy a pápa nem beszél elég világosan az abortuszról és „túlzott mértékben“ szimpatizál a homoszexuálisokkal és a válással.

„Látják, hogy az Egyesült Államokban sem egyszerű a helyzet: nagyon erős a regresszív hozzáállás“ – válaszolta a pápa. Példaként a rabszolgaságot hozta fel: „Előttem néhány pápa tolerálta, de ma már más a helyzet.”

„Ha visszafelé haladunk, valami zárt, az egyház gyökereitől elszakadt dolgot hozunk létre, és elveszítjük a felfedezés frissességét“ – folytta Ferenc pápa. Hozzátette: amennyiben így teszünk, az igazi hagyomány helyébe különböző ideológiák léphetnek.

A pápa megismételte, hogy az egyháznak nyitottnak kell lennie mindenki, különösen az LMBTQ+-közösség felé. „Mindenki meghívást kap, hogy az egyházban éljen: ezt soha ne felejtsék el” – mondta a pápa.

(refresher.sk, cszs)

Read More

Post Comment