Search by category:
Egyéb kategória

Százmilliókkal támogatta az állam a beruházókat

Százmilliókkal támogatta az állam a beruházókat

Molnár Iván

2023. 08. 29., k – 13:59

Pozsony |

Az állam az elmúlt években is rengeteg támogatást nyújtott a beruházóknak, az egyes cégeknek és régióknak folyósított összeg között azonban látványos különbségek vannak.

„Az egy létrehozott munkahelyre jutó legmagasabb állami beruházási támogatás 279 722 euró volt, ami több mint 15 szlovákiai átlagos éves bérköltségnek felel meg, és amit a Volkswagen Slovakia turócszentmártoni üzeme kapott. Ezt követte a Porsche Werkzeugbau 142 ezer euróval, ami 6,8 átlagos éves bérköltségnek felel meg” – derül ki az INESS gazdaságkutató intézet legfrissebb, „Beruházási támogatások 2017 és 2022 között” címmel közzétett elemzéséből. A kiadvány szerzője, Samuel Jurčišin szerint az ellenkező végletet a ZF Slovakia vállalatnak nyújtott támogatás jelenti, amelynél egy létrehozott munkahelyre 5666 eurós támogatást folyósítottak, ami négyhavi átlagos bérköltségnek felelt meg. További három támogatási csomag is kevesebb mint 10 ezer eurót tett ki munkahelyenként. Konkrétan a Fafrák & Fafrák esetében 7699 euróval, az Arcondis Solutions esetében 9744 euróval, a Leyard Europe esetében pedig 8823 euróval munkahelyenként.

Új kritériumok

Nem árt azonban hozzátenni, hogy az elmúlt években a beruházásösztönző támogatások odaítélésének a fő kritériumai között az új munkahelyek létrehozása helyett a hozzáadott érték és az új technológiák támogatása került előtérbe, különösen a 2017-es új törvény hatályba lépését követően. „A Volkswagen Slovakia fent említett beruházása esetében ez például az elektromobilitás támogatására irányult. A legkevésbé fejlett régiókra azonban továbbra is nagyobb figyelmet fordítottak, még az új kormány 2020-as hivatalba lépése után is” – magyarázta Jurčišin.

Regionális eltérések

A régiók közül a beruházások volumene szempontjából Kassa és Nagyszombat megye teljesített a legjobban. „A beruházásoknak juttatott támogatások ezekben a régiókban elérték a 360-360 millió eurót. Míg Kassa megyében a munkanélküliség már hosszabb ideje jóval átlag feletti, Nagyszombat megyében rendkívül alacsony szinten mozog” – tette hozzá Jurčišin. A „legkevésbé sikeres” e tekintetben Pozsony megye volt, amely a megfigyelt időszakban nem kapott beruházásösztönző támogatást, és ez Nyitra megyében is csupán 61 millió euró volt.

Növekvő támogatás

Az egy munkahelyre jutó átlagos támogatás összege évről évre jelentősen változott. Míg 2018-ban alig valamivel több mint 16 ezer euró volt fejenként, addig 2022-ben az INESS szerint egy munkahely létrehozása átlagosan 54 508 euróba került. Az állam által nyújtott beruházásösztönző támogatások típusa szerint az ösztönzők 65%-a adókedvezmény volt, ezt követte a tárgyi eszközök 28%-os támogatása és a munka-helyteremtésre fordított 7 százalékos hozzájárulás.

Vállalkozói környezet

Jurčišin szerint a beruházásösztönző támogatásokkal az állam a regionális egyenlőtlenségeket szeretné csökkenteni. A 2017 és 2022 közötti időszakban a kormány 75 beruházási támogatást ítélt oda több mint 272 millió euró értékben olyan projekteknek, amelyek 9575 munkahelyet teremtettek. „Az INESS azonban továbbra is hangsúlyozza, hogy az állami támogatások helyett sokkal többet érne a vállalkozói környezet javítása” – tette hozzá Jurčišin. (mi, TASR)

Read More

Post Comment