Search by category:
Egyéb kategória

FELMÉRÉS: Az SNS, a Republika és a Smer szavazóinak döntő többsége nem bánná, ha Szlovákia orosz befolyás alá kerülne

FELMÉRÉS: Az SNS, a Republika és a Smer szavazóinak döntő többsége nem bánná, ha Szlovákia orosz befolyás alá kerülne

Mészáros Richárd

2023. 08. 31., cs – 12:26

A megkérdezettek harminc százaléka nem ért egyet azzal az állítással, amely szerint meg kéne akadályozni azt, hogy Szlovákia ismét Oroszország befolyása alá kerüljön – derül ki az Ipsos közvélemény-kutató ügynökség Denník N számára készítette felmérésből.

A felmérésen résztvevőknek arról az állításról kellett eldönteniük, hogy egyetértenek-e vele, amely szerint meg kell akadályoznunk azt, hogy Oroszország ismét befolyási övezetébe vonja Szlovákiát.

A Smer választóinak tíz százaléka határozottan, tizenhét százaléka pedig inkább egyetértett az állítással. 23 százalékuk inkább nem, 25 százalék pedig egyértelműen nem értett egyet a fent említett mondattal. 25 százalék nem tudott válaszolni.

A Progresszív Szlovákia (PS) választói 78 százalékban határozottan, 12 százalékban pedig inkább egyetértettek az állítással, míg a nem egyetértésüket tíz százalék (5%–5%) fejezte ki.

A Hlas szimpatizánsai közül 34 százalék határozottan, 26 százalék inkább egyetért, míg 19 százalék inkább nem, 8 százalék pedig határozottan nem ért egyet a fenti állítással. 12 százalékuk nem tudott válaszolni.

A Republika választóinak mindössze 9 százaléka fejezte ki határozott egyetértését, 22 százalékuk inkább egyetért, 39 százalékuk pedig inkább nem értett egyet. 22 százalék határozottan elutasította a kijelentését. 8 százalék nem tudott válaszolni.

Az OĽaNO és barátok szavazóinak 59 százaléka határozottan, 16 százaléka pedig inkább egyetért azzal, hogy meg kell akadályoznunk az orosz befolyás térnyerését. 8 százalékuk nem válaszolt, 17 százalék pedig inkább nem értett egyet.

Az SaS választóinak 74 százaléka értett egyet a feltett állítással (60 százalék határozottan, 14 százalék inkább), ezzel szemben 10 százalék inkább nem, 4 százalék pedig egyértelműen nem értett egyet. 13 százalék nem tudott válaszolni.

A Boris Kollár vezette Sme rodina választóinak 45 százaléka határozottan helyeselt, 23 százalékuk pedig inkább. 14 százalékuk nem tudta eldönteni, mit válaszoljon, míg tíz százalék inkább elutasította, 8 százalékuk pedig egyértelműen elutasította a kijelentést.

A KDH támogatóinak 86 százaléka (65%–21%) egyetértett a felmérés tárgyát képező mondattal, míg 7 százalék inkább nem, 2 százalék pedig döntően nem értett egyet. 6 százalék nem tudott válaszolni.

Az SNS szavazóinak mindössze öt százaléka értett egyet az állítással, 18 százalék inkább egyetértett. 38 százaléka inkább nem, harminc százalékuk pedig határozottan nem értett egyet. 9 százalék nem felelt.

(Denník N)

Read More

Post Comment