Search by category:
Egyéb kategória

Programtár: Ahova Önt is várják

Programtár: Ahova Önt is várják

Havran Kati

2023. 08. 31., cs – 11:52

Gazdag kulturális programokkal vár minket a hosszú hétvége.

FÜLEKI VÁRJÁTÉKOK SZOMBATON

Ismét életre kel a történelem a füleki várban: a látogatók megismerkedhetnek a középkori mindennapi élettel, kultúrával és annak a korszaknak a hagyományaival, amikor a vár fontos katonai és stratégiai funkciót töltött be. A program szombat délután veszi kezdetét a gyermekeknek szánt gólyalábas színházi előadással. A várjátékok alkalmából kialakított
történelmi táborban a fellépő csoportok betekintést nyújtanak a katonai táborok életébe, bemutatják a 13. és 17. század közötti időszakban használt harci technikákat, fegyvereket, továbbá őseink hétköznapi életét, valamint a korabeli boszorkányperek lefolyását.
Az idei rendezvény érdekessége a reneszánsz és barokk korszak tánc- és ruhabemutatói lesznek. A régi magyar kutyafajták bemutatóján az érdeklődők megtudhatják, hogyan használták elődeink az egyes fajtákat vadászatra, önvédelemre és a háziállatok terelésére, illetve katonai célokra a középkorban, és lesz solymászbemutató is. A program barokk zenei koncerttel zárul a várudvaron. A nap folyamán látogatható lesz a Füleki Vármúzeum minden kiállítása.

Helyszín: a füleki vár
Időpont: szeptember 2., szombat 14.00 
Belépő: 4 euró, kedvezményesen 2 euró

AZ APÁK ZENEKAR CSALLÓKÖZKÜRTÖN

Nyárbúcsúztató családi délutánt tartanak Csallóközkürtön holnap délután. 15 órától sportvetélkedők és gyerekprogramok várják a látogatókat, este az Apák zenekar ad koncertet.

Helyszín: a csallóközkürti futballpálya
Időpont: szeptember 1., péntek 18.00 
A belépés ingyenes

PAJTAFESZT NAGYMEGYEREN 

Fellép a Csallóközi Táncegyüttes, a Megyer Táncegyüttes, valamint a Kis Megyer és Csilizke Gyermek-néptáncegyüttes is, ezt követően koncertet ad Szalonna és bandája, a Pósfa zenekar pedig táncházat tart.

Helyszín: a nagymegyeri Pajta
Időpont: szeptember 1., péntek 15.00

KRUMPLIFESZTIVÁL PERBENYIKEN

Pénteken a Thália Színház Portugál című előadását nézhetjük meg Perbenyiken, szombaton a folklórcsoportok és kísérőprogramok mellett a GHP, a Hooligans és a BSW ad koncertet.

Helyszín: a Mailáth-kastély lovaspályája és a perbenyiki kultúrház
Időpont: szeptember 1–2., péntek–szombat

FALUNAPOK KÜRTÖN

Szüreti felvonulás is lesz Kürtön a hétvégén – hadd emeljük ki a programból a Komáromi Jókai Színház előadását, akik Schwechtje Mihály Örökség című darabját játsszák péntek este. Szombat délután Szunyog Zsuzsa ad koncertet gyerekek számára, este a Pálmafunk nevű formáció, majd Zsapka Attila és zenekara játszanak.

Helyszín: a kürti faluház és a szabadtéri színpad
Időpont: szeptember 1–2., péntek–szombat

BURCSÁKFESZT DUNAMOCSON

Dunamocson is búcsúztatják a nyarat. Pénteken Szarka Gyula és zenekara, Vadkerti Imre és a Zsapka–Emmer duó adnak koncertet. Szombaton délután mesés gyermekfoglalkozás várja a látogatókat, ezt követően a Mákvirágok citerazenekar és a Süttői Énekkar lépnek fel, este pedig a Jóvilágvan, majd Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák adnak koncertet.

Helyszín: Dunamocs
Időpont: szeptember 1–2., péntek–szombat
A belépés ingyenes

MESEMUSICAL, KONCERTEK ÉS TÁNCHÁZ MARTOSON

A kicsiket és nagyokat is várják a ma kezdődő Szabadság, szeretem! Avagy még egy buli suli előtt című rendezvényre Martoson. Csütörtökön zenés irodalmi estre várják a látogatókat Zsapka Attilával, Emmer Péterrel és Laboda Róberttel, koncertet ad Kökény Attila és az Apák együttes, pénteken A rút kiskacsa című mesemusicalt nézhetik meg a látogatók a Magyarock Dalszínház előadásában, lesz családi táncház a Hárompatak zenekarral, végül Derzsi György és zenekara koncertezik.

Helyszín: a martosi rendezvényliget
Időpont: augusztus 31. – szeptember 1., csütörtök–péntek
Belépő: 3 euró

KÚTfeszt KOMÁROMBAN

Idén is megrendezik a KÚTfesztet Komáromban – a háromnapos rendezvény koncertekkel és zenés színházi előadásokkal várja a látogatókat.

PROGRAM:
szeptember 1., péntek
18.00 Tímár Sára és zenekara: Népdallá vált Petőfi-versek – a Tiszti Pavilon amfiteátruma
20.00 Rómeó Vérzik – a Tiszti Pavilon amfiteátruma
21.30 Táncház Lakatos Áronnal és zenekarával – Borozó

szeptember 2., szombat
18.00 Zsapka Attila és zenekara: Líra és rock and roll – a Tiszti Pavilon amfiteátruma
19.30 Moyzes kvartett – a Tiszti Pavilon amfiteátruma
21.00 DJ Vinnie Lonely – Borozó

szeptember 3., vasárnap 17.00
Csavar Színház: A három kívánság – népmese, Egressy Béni VMK

Helyszín: Komárom különböző helyszínei
Időpont: szeptember 1–3., péntek–vasárnap
A belépés ingyenes

A ZSIDÓ KULTÚRA ÜNNEPE KOMÁROMBAN

A zsidó kultúra európai napját ünnepli a komáromi Zsidó Hitközség vasárnap. Lehet majd zsidó ételkülönlegességeket kóstolni, Lang Tamás könyvbemutatót tart, lesz Seress Rezső-emlékkoncert, ismert komáromi személyiségeket bemutató kiállítás nyílik, átadják a Kehila-díjat, este pedig a Samaria Klezmer Band zenél.

Helyszín: a komáromi a Tiszti Pavilon
Időpont: szeptember 3., vasárnap
A belépés ingyenes

POMLÉ FESZTIVÁL SOMORJÁN

A kétnapos rendezvény kézműves-foglalkozásokkal és kirakodóvásárral várja a látogatókat, a hagyományos csallóközi ételeken kívül pedig hazai, magyarországi, francia, román és cseh borász portékáját is megkóstolhatjuk. Péntek délután a Kuttyomfitty Társulat, majd a Divadlo na Hojdačke előadását nézhetjük meg, este a Samaria Klezmer Band, Mezei Ernő zenekara és a Bohemian Betyars zenélnek. Szombaton a Kavics Társulat ad gyerekkoncertet, a gyerek- és felnőtt hagyományőrző csoportokat követően a Swing á la Django és Bangó Margit, majd a Csík zenekar játszanak.

Helyszín: a somorjai Pomlé parkerdő
Időpont: szeptember 1–2., péntek–szombat
Belépő: az egynapos belépő 4 euró, a kétnapos 7 euró, 18 éven aluliaknak ingyenes

Read More

Post Comment