Search by category:
Egyéb kategória

Az örökléssel kapcsolatos kiadásokról

Az örökléssel kapcsolatos kiadásokról

Mészáros Richárd

2023. 09. 02., szo – 17:31

Előbb-utóbb mindenki megéli azt az élethelyzetet, amikor meghal valamelyik közeli hozzátartozója, s részese lesz valamilyen hagyatéki eljárásnak. Vajon milyen költségekkel jár ez? Olvasói levélre válaszolva erre a kérdésre keresi a választ ifj. Mészáros Lajos jogász.

Júliusban meghalt gyermektelen testvérünk, akiről idős korában az én családom és bátyám családja gondoskodott, ezért végrendelettel ránk hagyta a vagyonát. Pénze, egyéb vagyona nem nagyon volt, de a városban van egy kb. hetvenezer eurót érő lakása. Azt hallottuk, hogy az örökléssel kapcsolatos kiadások magasak, mi viszont nagyon szerény anyagi körülmények között élünk. Tartunk tőle, hogy végrendeleti örökösként nehezen fogjuk tudni kifizetni az öröklési adót, a közjegyző munkadíját és állítólag még a bíróságnak is fizetni kell. Szeretnénk tudni, hogy mire számíthatunk, kb. milyen kiadásaink lehetnek az örökléssel kapcsolatban?

Elsősorban hangsúlyoznunk kell, hogy Szlovákiában már 2004 óta nem létezik öröklési adó, ezért az örökösöknek nem kell öröklési adót fizetni. Az örökléssel kapcsolatban az örökösöknek kétféle kiadásai keletkeznek. Ezek az öröklési illeték, tehát a közjegyző munkadíja, és a bírósági illeték, amelyet a bíróságok azért rónak ki, mert valójában ők bízzák meg a közjegyzőket a hagyatéki tárgyalás lebonyolításával, és a bíróságok kezelik az iratokat stb. Le kell szögezni azt is, hogy nincs semmilyen különbség a végrendeleti és a törvényes öröklés kiadásai között.

Az öröklési illeték összegét (a Tt. 31/1993 sz. hirdetmény alapján) az örökség általános értéke alapulvételével a következő kulcsok alapján kell kiszámítani:

az örökség 3 300 €-t nem meghaladó értékéből az örökös az érték 2 %-át fizeti,
az örökség utóbb leírt értékét meghaladó, de 16 500 €-t nem meghaladó értékéből az örökös az érték 1 %-át fizeti,
az örökség utóbb leírt értékét meghaladó, de 33 100 €-t nem meghaladó értékéből az örökös az érték 0,7 %-át fizeti,
az örökség utóbb leírt értékét meghaladó, de 99 500 €-t nem meghaladó értékéből az örökös az érték 0,4 %-át fizeti és
az örökség utóbb leírt értékét meghaladó, de 663 800 €-t nem meghaladó értékéből az örökös az érték 0,2 %-t fizeti.

Olvasónk esetében, amennyiben a 70 000 € általános értéket vesszük alapul, akkor az öröklési illeték (a közjegyzői munkadíj) összege 462,- €, amelyhez még hozzá kell adni az általános kiadásokat (pl. a postai költségeket), csak a példa kedvéért, adott esetben pl. 25 €-t, így a munkadíj összege 487,- €-ra növekszik, és mivel a közjegyzők általános forgalmi adót (DPH) fizetnek, az alapösszeghez további 20 %-ot kell hozzáadni, tehát adott esetben a munkadíj végösszege 584,40 € lehet. Hozzá kell tenni, hogy ha rendkívül bonyolult hagyatékról van szó, a közjegyzői munkadíj mértéke az előírások szerint emelhető, ami viszont nyilván nem olvasónk esete.

Ami a bírósági illetéket illeti, (a Tt. 71/1992 sz. törvény alapján) az örökség tiszta értéke alapulvételével a következőképpen kell kiszámítani: 3 319 € értékig az örökös 6,50 €-t, 9 958 € értékig 16,50 €-t, az utóbbi összeg feletti értékből pedig az érték 0,2 %-át fizeti, de legfeljebb 165,50 €-t. Olvasónk esetében tehát a bírósági illeték összege 140 €.

Olvasónk rövid levele alapján, csupán megközelítőleg, az örökléssel kapcsolatos kiadások összegét 724,40 €-ban lehetne meghatározni. Ezt az összeget a két örökösnek az öröklés arányában kell megfizetnie, tehát olvasónk esetében fele-fele arányban (362,20 € + 362,20 €). A leírtakból tehát kitűnik, hogy az öröklött vagyon mértékéhez viszonyítva a kiadások az örökség kb. 1 %-át teszik ki,

adott esetben két örökös számára, ezért remélhetőleg olvasónk hagyatéki ügyében is rendezhetőek lesznek a költségek.

Read More

Post Comment