Search by category:
Egyéb kategória

Miért remeg a kutya? Fájdalom is állhat a hátterében

Miért remeg a kutya? Fájdalom is állhat a hátterében

Mészáros Richárd

2024. 05. 09., cs – 12:42

Ha kutyája remegése aggodalommal tölti el, nincs egyedül. Fontos azonban, hogy különbséget tegyünk a remegés és a vízben való játék utáni természetes remegés között.

Fázás és fájdalom

A kutyák reszketését kiválthatja a fázás, de akár egy, a sérülések, gyulladások vagy fertőzések következtében fellépő fájdalomra adott reakció is lehet. Gyakran ez a finom remegés az egyetlen jel, amely a fájdalmat mutatja.

A kutya remegését számos neurológiai betegség is okozhatja. Például:

Kisagyi hypoplasia: Olyan kölyökkutyáknál jelentkezik, amelyeknek a kisagy fejletlensége miatt koordinációs problémáik vannak, ami különösen gyakori az olyan fajtáknál, mint a Csaucsau és a Boston Terrier. A tünetek közé tartozik a fejbiccentés és a remegés.

Generalizált vagy általános remegés szindróma (GTS): Ez az állapot gyakran fordul elő fehér bundájú kutyáknál, például a máltaiaknál. A központi idegrendszer gyulladása miatt kiterjedt testremegéssel jár.

Shaky Puppy Syndrome: Ezt a betegséget, amely olyan fajtákat érint, mint a Welsh Springer Spaniel és a Samoyed, korai életkorban jelentkező remegés és koordinációs problémák jellemzik, amelyeket az idegeket körülvevő myelin elégtelensége okoz.

Mérgek

A kutyák mérgező anyagok, például csokoládé fogyasztása után is remeghetnek, de lehet gyógyszerekre, például bolha- és kullancsirtó szerekre adott nemkívánatos reakció is.

A félelem, a szorongás és a stressz olyan fiziológiai reakciót válthat ki a kutyákban, amely remegésben nyilvánul meg. Ez a reakció a túlélési ösztön része – a hormonális változások összessége, amely felkészíti a szervezetet a „harcra vagy menekülésre”. A kutyák remeghetnek az izgalomtól is, amely a pszichológiai izgalmat jelzi, legyen szó akár örömtől, akár félelemtől.

Mikor forduljunk állatorvoshoz?

Elsőként vizsgáljuk meg a közelmúlt eseményeit: evett-e valami szokatlant, vagy volt-e hangos zajnak kitéve a kutya? Ha nem biztos benne, a legjobb, ha állatorvoshoz fordul.

Ellenőrizze a tüneteket: tartsa melegen a kutyát, és figyeljen az egyéb tünetekre, például hányásra vagy letargiára. A kölyökkutyák tartós reszketése vagy a felnőtt kutyák egyéb tünetekkel kísért reszketése állatorvosi vizsgálatot igényel.

Viselkedésbeli kiváltó okok: ha a remegés bizonyos hangokra vagy helyzetekre, például mennydörgésre vagy zajos autókra reagál, akkor szükség lehet egy állatorvosi viselkedésszakértővel való konzultációra, hogy kizárják a mögöttes egészségügyi problémákat és megoldást találjanak az esetleges viselkedésbeli okokra.

(Pluska)

Read More

Post Comment