Search by category:
Egyéb kategória

Új juttatásokat kapnak a betegek az egészségbiztosítótól

Új juttatásokat kapnak a betegek az egészségbiztosítótól

Balaskó Réka

2024. 05. 09., cs – 11:33

A betegek 2025-től új juttatásokat kapnak az egészségbiztosítótól, amelyek elsősorban a rákos és a szív- és érrendszeri betegeket érintik – közölte Zuzana Dolinková (Hlas) egészségügyi miniszter.

Az egészségbiztosítóknak azonban elő kell állniuk egy javaslattal – jegyezte meg. Mint mondta, az Általános Egészségbiztosító évente 30 eurót fizet a biztosítottaknak fogászati ellátásokra.

Az átfogó fogászati ellátásokra adott juttatások május 1-jén szűntek meg. Dolinková megismételte, hogy azokat nem ő vagy az egészségügyi minisztérium szüntette meg. „Nekem tulajdonítják, de az igazság az, hogy a kezdeményezés az egészségbiztosítóktól és a pénzügyminisztériumtól is származik, amely már a költségvetés tervezésekor helyesen rámutatott, hogy a juttatásokat abból a pénzből fizetik, amely az egészségügyi ellátásra van szánva” – mutatott rá. Elmondta, hogy a megelőző szűrővizsgálatok száma az elmúlt években nem nőtt.

Tamás Szalay (SaS) képviselő, az egészségügyi bizottság tagja rámutatott, hogy a fogászati ellátások megszüntetésére adott lakossági reakció azt mutatja, hogy a fogászati ellátás népszerű termék, és egyes családok számára a fogászati kezelés kritikus kiadás lehet. 

„Szerinte nem egy kormánytisztviselőnek kell döntenie a juttatásokról, hanem a biztosítóknak. Hiszem, hogy találnak majd valami értelmes megoldást” – tette hozzá. Szerinte megfelelő juttatás lehetne például az ingyenes mammográfia a nők számára a mellrák megelőzésének eszközeként.

(trend)

Read More

Post Comment