Search by category:
Egyéb kategória

Bemutatta választási programját a Progresszív Szlovákia

Bemutatta választási programját a Progresszív Szlovákia

Mészáros Richárd

2023. 09. 02., szo – 13:47

A gazdaság beindítása, az egészségügy és a társadalmi hangulat megváltoztatása a kölcsönös tolerancia jegyében – mutatta be a Progresszív Szlovákia (PS) választási programját Michal Šimečka, a párt elnöke szombaton.

A párt tíz pontba foglalta prioritásait, amelyek között szerepel három nagy kórház megépítése, a dolgozók alacsonyabb adóztatása, a vállalkozásindítás megkönnyítése – beleértve a mikrovállalkozások támogatását is.

A mindenkit érintő támogatások helyett célzottan segítenék a rászorulókat, itt említve a lakástámogatást is. Ennek célja, hogy egyetlen háztartásnak se kelljen többet költenie a bevételének egyharmadánál a lakhatási költségekre. Emellett országos tömegközlekedési bérletet vezetnének be CeloSlovák néven.

„Emelni szeretnénk a tanárok fizetését, az egyetemi végzettséggel rendelkező személyek átlagkeresetének szintjére” – vázolta a másik programpontot Šimečka.

Intézkedésekkel fokoznák a köz- és államigazgatás elekronizálásának előrehaladását. Támogatnák a napkollektorok felállítását, valamint a bejegyzett élettársi kapcsolat intézményét az azonos nemű párok esetében is.

A párt felülvizsgálná az államnyelv- és állampolgársági törvényt, valamint kezdeményezné egy, a kisebbségi közösségek jogállásáról szóló törvény megalkotását. Felülvizsgálnák a kétnyelvű köztéri feliratok következetes betartását, illetve a közszolgáltatások kisebbségi nyelven történő elérhetőségét.

A PS a tartásdíjak határidőre és maradéktalanul történő kifizetésére is garanciát vállalna. „A kötelezett szülő az államnak fizet majd, amely pedig úgy fizetné ki a tartásdíjat a jogosult szülőnek, hogy ne álljon elő olyan helyzet, hogy annak azon kelljen aggódnia, megkapja-e a tartásdíjat, és ha igen, mekkora összegben” – magyarázta Lucia Plaváková, a párt alelnöke.

Šimečka elmondta, bár a következő négy évben nem valósulhat meg az összes intézkedés, alapvető meggyőződése, hogy a következő választási ciklus alatt is alapvető változásokat lehet elérni.

(TASR, PS)

Read More

Post Comment