Search by category:
Egyéb kategória

Hozzájárulások a hátrányos helyzet kompenzálására

Hozzájárulások a hátrányos helyzet kompenzálására

Mészáros Richárd

2023. 09. 02., szo – 15:56

A súlyosan egészségkárosodottak 14 különféle támogatást intézhetnek a szociális ügyi hivataltól.

Személyi asszisztensre a 6 és 65 év közöttieknek van joguk. Az asszisztens feladata a segítségnyújtás olyan tevékenységekben, amelyek az egészségkárosodott önállóságát növelik, lehetővé teszik számára a munkavállalást, és hozzásegítik a gazdagabb társadalmi élethez. Nem lehet asszisztense annak, aki gondozói szolgálatot vesz igénybe. A gondozói hozzájárulást olyan személynek adják, aki 6 évesnél idősebb súlyosan egészségkárosodott személyt gondoz.

Közlekedési és szállítási támogatás akkor jár, ha az egészségkárosodott a károsodás miatt nem veheti igénybe a tömegközlekedést, és személygépkocsira van utalva, viszont nincs saját autója. A szállítást biztosíthatja a község, valamilyen szociálissegítség-nyújtó intézmény vagy egy erre jogosult személy (pl. mehet taxival). A támogatás nem jár, ha autótulajdonos, valamint ha igényelt hozzájárulást személygépkocsi működtetésére.

A személygépkocsi-vásárláshoz nyújtott támogatás egyik feltétele, hogy a rászoruló személy legalább hetente kétszer használja a kocsit iskolába, szociális intézménybe vagy munkahelyre való utazáshoz. A támogatás konkrét összegét az egészségkárosodott jövedelmét és a kocsi teljes árát figyelembe véve számítják ki, és legfeljebb 6638,79 euró lehet. Ugyanennyi igényelhető gépkocsi segédberendezéssel történő felszerelésére és olyan átalakítására, amely lehetővé teszi az egészségkárosodott személy személygépkocsival történő szállítását.

Intézhető hozzájárulás családi ház, lakás vagy garázs akadálymentesítésére, egészségügyi segédeszköz, emelőberendezés vásárlására vagy javítására. A havi többletkiadásokra is nyújthatnak támogatást azoknak, akiknek a funkciózavaruk miatt speciális, a normálistól eltérő, ezáltal sokkal költségigényesebb az életvitelük. Étkezési támogatásért folyamodhatnak a speciális diétán lévő személyek. Továbbá intézhető támogatás ruhára, cipőre, lakásberendezésre és a higiéniával összefüggő többletkiadásokra, valamint speciális vakvezető, segítő

vagy jelzőkutya tartásával összefüggő többletkiadásokra is. Nem jár a támogatás, ha az egészségkárosodott bevétele meghaladja a létminimum háromszorosát.

Read More

Post Comment