Search by category:
Egyéb kategória

Mi történt a Burning Man fesztiválon?

Mi történt a Burning Man fesztiválon?

Havran Kati

2023. 09. 04., h – 15:26

70 ezer ember rekedt a világ egyik legextrémebb körülmények között rendezett fesztiválján, ahol a szokásos sivatagi por helyett özönvízszerű eső és sártenger árasztotta el a területet, a fesztivál területéről vasárnaptól hétfőig sem ki, sem be nem lehetett jutni.

A Burning Man (Égő ember) összművészeti fesztivált a Nevada állambeli Black Rock sivatagban rendezik meg minden nyár végén, ahol ebből az alkalomból építik fel a Black Rock City nevű sátorvároskát. Az experimentális művészetek és a civilizációtól való elvonulás szlogenje alatt elhíresült alternatív fesztivál körülbelül 70 ezer látogatót fogad – a jegyek iránt hatalmas a tolongás, a résztvevők az egész világról érkeznek. A fesztivál egy több méter magas figura rituális égetésével ér véget minden évben Larry Harvey 1986-os performansza emlékére, mely során „radikális önkifejezés“ címe alatt elégetett két fából készült bábut. 

Mivel a fesztivál helyszíne sivatag, a fesztiválozók életét rendszerint az apró, mindenhol szálló homokszemcsék nehezítik meg – nem pedig az eső. Idén szokatlan esőzés változtatta sártengerré a környéket, amely miatt a szervezők kénytelenek voltak lezárni a helyszínre vezető egyetlen kocsiutat és a fesztivál időszakos repterét is. Míg a legközelebbi nagyváros, Reno több mint 200 kilométerre fekszik a helyszíntől, a fesztiválozók közül szombaton többen gyalog indultak el a mély sárban a 8 kilométerre fekvő legközelebbi városba. Az esőzés után a szervezők csak hatósági és mentőjárműveket közlekedését engedélyezték, de közölték, hogy a látogatók ellátásáról gondoskodnak. A higiéniai körülményeket ugyanakkor a helyi sajtó jelentése szerint nem tudták biztosítani, miután nem tudták kiüríteni a mobil mellékhelyiségeket. A kocsiutat végül hétfőn nyitották meg.

A fesztivál területén egy ember életét vesztette, de a helyi rendőrhatóság szerint a halál oka nem függött össze az esőzéssel.

Read More

Post Comment