Search by category:
Egyéb kategória

Lemaradtunk a gazdasági versenyben

Lemaradtunk a gazdasági versenyben

Molnár Iván

2023. 09. 05., k – 15:28

Pozsony |

Szlovákia egyre jobban lemarad a nemzetközi gazdasági ranglistákon, ami a lakosság életszínvonalán is meglátszik – figyelmeztetnek a hazai és a Szlovákiában megtelepedett külföldi cégek, amelyek a közelgő választás előtt egy javaslatcsomagban foglalták össze a politikusokra váró feladatokat.

„Az elmúlt években Szlovákia a globális gazdasági indexek – többek között az Európai Bizottság ajánlásai, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) statisztikái és a Világgazdasági Fórum versenyképességi ranglistája – szempontjából látványos visszaesést könyvelhetett el. Minden arra vall, hogy a közepes jövedelmű országok csapdájában ragadt, a gazdasági modell és a gyenge növekedés így még ahhoz sem elegendő, hogy legalább részben közelítsen a fejlettebb uniós tagországokhoz” – erre figyelmeztettek kedden a hazai és külföldi munkáltatók széles koalíciójának a képviselői, akik a Jogállamisági Kezdeményezésben egyesültek. A munkáltatói kezdeményezés több javaslattal rukkolt elő a jogállamiság és a humántőke területén történő pozitív változások érdekében. A politikai pártok képviselőivel tartott választás előtti szakmai megbeszélést a Szlovákiában működő Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) szervezte. Ezen arra kérték a politikusokat, hogy a szeptemberi parlamenti választás után alakított kormányban vegyék figyelembe a javaslataikat.

A munkáltatók képviselői egyetértettek abban, hogy az üzleti környezet stabilitása szempontjából kulcsfontosságú a közigazgatás minősége és szakmai színvonala, a törvények rövidített jogalkotási eljárásban, parlamenti vagy módosító indítványok révén történő elfogadásának a minimalizálása és az adminisztratív terhek csökkentése. A kulcsfontosságú pozíciók esetében végrehajtott gyakori változások és a politikai kinevezések a véleményük szerint negatív hatást gyakorolnak a központi kormányzati szervek tevékenységének a minőségére és az állami tulajdonú vállalatok működésére.

„Arra kérjük a politikai pártok képviselőit, hogy kötelezzék el magukat a mindannyiunkra vonatkozó szabályok elfogadására. Ha vonzó ország akarunk lenni, magas életszínvonallal és stabil üzleti környezettel, akkor Szlovákia létérdeke, hogy a normák elfogadása egységes eljárásrendben történjen, anélkül, hogy felgyorsítanánk és megkerülnénk a tartalmukról és hatásukról szóló vitát”

– figyelmeztet Martin Magál, a Jogállamisági Kezdeményezés egyik koordinátora.

A vállalkozói szféra azt is követeli, hogy Szlovákia szerezze vissza korábbi pozícióit a globális versenyben, amihez drámai változásra lesz szükség a gazdaságpolitikában és az ország irányításában. Szerintük a felelős kormányoknak a kutatásba, a fejlesztésbe, a jobb munkahelyekbe kellene befektetniük. „Ha Szlovákia továbbra is versenyképes ország szeretne maradni, amelynek a gazdasága jól teljesít, a lakosság életszínvonala pedig nő, akkor nagy szüksége lesz a képzett és produktív munkaerőre. Ezért sürgős változásokra lesz szükség az oktatási rendszerben, a szociálpolitikában és a munkajogi szabályozásban” – hangsúlyozta Matej Stuška, a Jogállamisági Kezdeményezés másik koordinátora. (mi, TASR)

Read More

Post Comment