Search by category:
Egyéb kategória

Nem kellene feleslegesen gyógyszereket felhalmoznia a lakosságnak

Nem kellene feleslegesen gyógyszereket felhalmoznia a lakosságnak

Balaskó Réka

2023. 09. 05., k – 08:31

Mindenki alaposan fontolja meg a gyógyszervásárlásnál, hogy valójában mennyi orvosságra van szüksége, nem kellene felesleges készleteket felhalmozni – figyelmeztetett az Állami Gyógyszer-ellenőrzési Hivatal (ŠÚKL), mivel évről évre egyre több lejárt gyógyszer marad a lakosságnál.

„Ez a közkiadásokat és az önök pénztárcáját is terheli” – tette hozzá a hivatal. Tavaly összesen 241 tonna fel nem használt gyógyszert adtak le a betegek 2144 patikában. „Ezek begyűjtése és megsemmisítése, elégetése összesen 410 ezer euróba került” – tájékoztatott a ŠÚKL. A szavatossági idő lejárta után a gyógyszereket nem szabad kidobni a szemétbe vagy lehúzni a vécén, az eredeti, belső csomagolásukban kell visszavinni őket a gyógyszertárba. Tablettákat, kapszulákat, fiolákat, ampullákat, kúpokat, szirupokat, krémeket, kenőcsöket lehet leadni, a használati útmutató nélkül, az eredeti gyógyszerlevélben, üvegcsékben, tubusokban, tégelyekben stb. Ide tartoznak például a felhasznált injekciós tűk, inzulintollak, ampullák, oldatok is. De injekciós tűket csak akkor lehet leadni, ha az eredeti csomagolás részét képezték.

 Nem lehet visszavinni a patikába gyógyászati segédeszközöket, homeopátiás készítményeket, diétás termékeket, táplálékkiegészítőket, bébiételeket, kozmetikai termékeket, még akkor sem, ha azokat gyógyszertárban vásároltuk, de nem minősülnek gyógyszernek.
 

Read More

Post Comment