Search by category:
Egyéb kategória

Párkány: épül a város saját hulladékfeldolgozó és komposztáló üzeme

Párkány: épül a város saját hulladékfeldolgozó és komposztáló üzeme

Kulcsár Péter

2023. 09. 05., k – 11:24

Párkány |

Párkány saját hulladékfeldolgozó és komposztáló üzemet létesít, a város külterületén, az egykori „Gödör szerviz“ helyén. Az új létesítmény összesen 3,3 millió euróból épül meg, 3,16 millió eurós minisztériumi támogatással.

Saját hulladékfeldolgozó és komposztáló üzemet épít Párkány, 3,3 millió euróból, mely összeg nagy részét, 3,16 millió eurót nyertes pályázatból biztosította, a Környezetvédelmi Minisztérium támogatásának köszönhetően. Az új telephelyen gyakorlatilag a város konyhai és zöldhulladékát fel tudják majd dolgozni, az üzem kapacitása évi 3 ezer tonna, a projekt keretében évi 2400 tonna hulladék feldolgozását, újrahasznosítását vállalták. A gyártási technológia korszerű, automatizált, két fermentáló egységgel és egy szűrőtoronnyal dolgozik, aerob alapon zajlik a folyamat. „Ez egy intenzív, kéthetes ciklusú fermentációt jelent. A két bioreaktror úgy van kialakítva, hogy alattuk egy speciális csőrendszerben juttatjuk be a levegőt, a keletkező gázokat pedig egy biofilteres, aktív szenes toronyba vezetjük el, megszűrés után kerülnek csak ki a légkörbe. Két hét után az anyagot kiszedik és egy nagyobb területen szárítják, ez az ún. utóérése a komposztnak, ez további négy hónapig- fél évig tart. Majd ez után lehet a komposztot felhasználni kertekben, parkokban, zöldövezetben” – mondta el megkeresésünkre Eugen Szabó polgármester. Szabó hozzátette, távlati céljuk, hogy a kész komposztot majd értékesíteni is tudják.

Nem kérdés, hogy szükség van az új feldolgozóra

A több mint hárommillió eurós fejlesztés költségeinek a felét maga az építkezés és a telep kialakítása viszi el, a másik felét pedig az új berendezések és gépek. A két bioreaktoron kívül lesz itt egy osztályozó gép, egy faaprító berendezés, egy homlokrakodó, traktor, keverő- és rostálógép és egy konyhaihulladék-osztályozó gép is. Plusz egy új, speciális, a konyhai hulladékot szállító kukásautót is üzembe állítanak majd, amely mosó és tisztítóegységgel is el van látva, tehát az edényeket ki is tudja mosni. A telepet tűzbiztonság szempontjából is kiépítik, saját kútja van és saját víztartályai. A behozott konyhai hulladékot kiválogatják, pépessé őrlik és egy hűtött tárolóban tárolják. Innen adagolják és keverik össze aztán a megfelelő arányban a szintén megőrölt, darabolt, fa- és zöldhulladékkal, ez a massza kerül a fermentálóegységekbe. A megkötött szerződés értelmében idén év végéig kell a telepet megépíteni és üzemképes állapotba hozni. Eugen Szabó becslése szerint jól haladnak a kivitelezéssel, jövőre már próbaidőben beindul majd a hulladékfeldolgozás és komposztálás. Mivel számítógépes, automatizált folyamatról és komolyabb, modern gépekről van szó, ezért várható, hogy erre munkaerőt is felvesznek, a tervek szerint az új üzemet a városi műszaki – szolgáltató vállalat fogja működtetni. A polgármester szerint nem kérdés, hogy kell-e Párkánynak ilyen üzem, a válasz az, hogy igen, mindenképpen! Aki ugyanis tisztában van az egyre szigorodó környezetvédelmi előírásokkal, az uniós és az állami irányelvekkel, az mindenképp arra törekedik, hogy ha lehet, saját maga dolgozza fel a keletkezett konyhai és zöldhuladékot. Főképp pedig azért, mert a hulladékok elszállíttatása és tároltatása külsős cégekkel, az évről évre drágább szolgáltatás, a városok, falvak egyre többet fizetnek ezért a szolgáltatóknak. Ráadásul az ilyen hulladékok feldolgozása Párkánytól legközelebb Léva, Érsekújvár vonzáskörzetében van, tehát a kilométerek, a szállítási költségek is jócskán megdobják az árat. Eugen Szabó szerint ezzel a beruházással tehát mindenképp a jövőbe fektetnek, nagy előny lesz, hogy a város saját maga képes feldolgozni és újrahasznosítani a hulladékot, maga a terület pedig úgy van kialakítva, hogy további hulladékgazdálkodási elemek telepíthetők majd ide. A távlati tervekben pedig az is szerepel, hogy a Párkány környéki falvaknak is feldolgozzák majd a konyhai és zöld hulladékot. De ez még a jövő zenéje.

Read More

Post Comment