Search by category:
Egyéb kategória

Beíratási ösztöndíjakat adtak át az elsősöknek Párkányban

Beíratási ösztöndíjakat adtak át az elsősöknek Párkányban

Mészáros Richárd

2023. 09. 07., cs – 14:58

Párkány |

Létszámában az ország harmadik legnagyobb magyar tannyelvű alapiskolájában, a párkányi Ady Endre Alapiskolában idén négy elsős osztályt tudtak nyitni, az oktatási intézménybe összesen 666 tanuló jár. A Rákóczi Szövetség programjának köszönhetően most 74 elsős kisgyerek kapott iskolatáskát, könyvajándékot és 10 ezer forint értékű támogatást tanulmányai megkezdéséhez.

Ünnepélyes keretek közt adták át a Rákóczi Szövetség beiratkozási ösztöndíjait szeptember hetedikén, csütörtökön az Ady Endre Alapiskolában. Bacsó Péter igazgató üdvözlő beszédében hangsúlyozta, hogy intézményvezetőként, de szülőként is úgy véli, igazán magyar az, akinek még az unokái is magyar iskolába fognak járni. Ennek első lépéseként örvendetes, hogy a szülők magyar tannyelvű, azaz anyanyelvi iskolát választottak gyermekeiknek, de hosszú távon még fontosabb, hogy ha a gyerekek felnőnek, akkor majd ők is magyar iskolát válasszanak utódaiknak. Azért, mert az önazonosság, a nyelvünköz, kultúránkhoz, hagyományainkhoz való ragaszkodás mérvadó és értékadó, de értékálló is. Csakúgy, mint a magyar iskolához való ragaszkodás.

„Van három szavunk, amely meghatározza az életünk, létezésünk teljességét. Az anyaöl, az anyaföld és az anyanyelv” – idézte Gál Sándor költőt Bacsó Péter. Az anyaöl életet ad, az anyaföld a munkálkodásunk, sorsunk színtere és nyugvóhelyünk, ami pedig a kettőt összefogja, a legfőbb érték, az anyanyelv – ismertette a költő gondolatait az igazgató, köszönetet mondva egyúttal a Rákóczi Szövetségnek az iskolaválasztási programban nyújtott támogatásért és azért, hogy a párkányi diákok évről évre részt vehetnek a Rákóczi Szövetség anyanyelvi táborában, Sátoraljaújhelyen. A bevezető után a párkányi tanulók játékos formában számoltak be táborbeli élményeikről. Domin István, Izsa polgármestere a Szövetség képviseletében üdvözölte a szülőket és szintén megköszönte a Rákóczi Szövetség támogatását. Domin szerint a szülők, akik most magyar alapiskolába íratták a gyermekeiket, jól döntöttek, Mert az anyanyelvi közeg és kultúra egész életre meghatározza a gyerekek közösségi és szellemi fejlődését. Ennek pedig alappillére a magyar tannyelvű iskola. Egyúttal örömét fejezte ki, hogy Párkányban sok az első osztályos kisgyerek, mert például náluk, Izsán sajnos egyre kevesebb. A Rákóczi Szövetség támogatói tevékenységét pedig nem csak a nemzeti összetartozás szempontjából tartja fontosnak, hanem azért is, mert ez életelixírként hat a szlovákiai magyar nyelvű oktatásra és kultúrára.

Felelős és helyes döntés

Szilágyi Zsolt, a Rákóczi Szövetség hálózatfejlesztési igazgatója szerint a jelenlévő szülők felelős és helyes döntést hoztak, mert ezzel nem csak magyar nyelvű oktatást, de magyar jövőt is biztosítottak gyermekeiknek. Ez garantálja, hogy Párkányban és környékén még száz év múlva is lesznek magyarok, a nemzedékek pedig anyanyelvükön adják majd át egymásnak azt a tudást és műveltséget, amit a párkányi alapiskolában sajátítottak el. Az ünnepségen az első osztályos nebulók verses műsorát tapsolták meg a szülők és a vendégek, a 10 ezer forint értékű ösztöndíj mellé pedig minden első osztályos kisgyerek a Szép Magyar Ének – című kötetet kapta ajándékba – a könyv népdalokat, népénekeket tartalmaz. Mint azt az ünnepség végén Bacsó Péter, az Ady Endre Alapiskola igazgatója az Új Szónak elmondta, idén nagyon jól alakultak a számok, mert négy első osztályt tudtak nyitni, 74 kisgyerekkel, az iskolában pedig összesen 666 diák tanul.

„Intézményünk tehát még mindig az ország harmadik legnagyobb magyar tannyelvű alapiskolája, és mindent megteszünk azért, hogy színvonalában, az oktatás minőségében is a legjobbak közt legyen”

– közölte lapunkkal az igazgató.

Read More

Post Comment