Search by category:
Egyéb kategória

Meliš csillagkép az utolsó szobrászati szimpóziumon Érsekújvárban

Meliš csillagkép az utolsó szobrászati szimpóziumon Érsekújvárban

Száz Ildikó

2023. 09. 07., cs – 12:55

Érsekújvár |

A negyedik, és egyben utolsó szobrászati szimpóziumon Martin Pala és Ivan Patúc szobrászművészek alkotásai kerülnek a csillagászati kabinet közelében lévő parkba. Juraj Meliš akadémiai szobrász egykori tanítványai alkotásaikkal tisztelegnek a mesterük előtt.

A szabad szobrászat jeles képviselőjének, Érsekújvár díszpolgárának emlékét több kültéri alkotás őrzi a városban. Magdaléna Klobučníková, a Zmeták Ernő Galéria egykori igazgatója, a Meliš park projekt koordinátora szeptember 6-án bemutatta Martin Pala alkotót és frissen készült művét. Ivan Patúc szobrász műve még készülőben van, egyelőre csak annyit tudtunk meg, hogy bárka, vagy nyitható oltár jelképet rejtenek a farönkök.

A park ötlete

A park gondolata Denisa Felixová, a városi hivatal kulturális osztályának akkori vezetője és Peter Michalovič esztéta azon gondolatából fakadt, hogy Juraj Meliš alkotó neve valamilyen módon fennmaradjon a városban” – mondta Magdaléna Klobučníková. Először azt tervezték, hogy rendbe hozzák a területet és pályázat útján keresnek támogatót az alkotások elkészítéséhez. Első évben még nem remélték, hogy több évfolyamot megél a szobrászati szimpózium. Martin Pala szobrászművész a mesterről elmondta, közeli kapcsolatban álltak, a promóciót követően tegeződni kezdtek, megélték az együtt alkotás semmihez sem fogható élményét.

Az érsekújvári parkba készült mű az absztrakt plasztikák ciklusának részét képezi. Emellett portré szobrok készítésével foglalkozom. Számomra Meliš mindig csillag volt a szlovákiai képzőművészet égboltján, és itt a csillagászati kabinet közelében Juraj Meliš csillagképét alkottam meg. A világűr végtelen, ez egy kitalált csillagkép, de az sem kizárt, hogy valahol igenis létezik. Ilyen módon szeretnék emléket állítani a mesteremnek, akinek több alkalommal segédkeztem a műhelyében. Felejthetetlen percek voltak ezek, minden zavaró tényezőt kizárva, csakis a készülő műre fókuszált

mondta Martin Pala, aki 1999-ben diplomázott. Az Imrich Karvaš jeles szlovákiai nemzetgazdászt, jogászt, egyetemi oktatót ábrázoló mellszobra a pozsonyi Nemzeti Bank épületét díszíti.

Városnézés másképpen

Magdaléna Klobučníková elmondta, szeretné, ha a parkban sétálók még átfogóbb képet kapnának a mesterről a tanítványok alkotásait szemlélve. Készséggel tart Meliš alkotásait bemutató tárlatvezetést Érsekújvárban az érdeklődők számára. Novák Monika, a városi hivatal kulturális főosztályának jelenlegi vezetője, aki szintén részt vett a találkozón elmondta, bizonyára élni fognak ezzel a lehetőséggel. A Zmeták Ernő Galéria udvarán tekinthető meg a szobrászművész 1972-74 között készült monumentális alkotása, amelyet egy sertéstenyésztő nagyüzemnek készített és a haszonállatok életciklusát dolgozta fel benne. Ironikus társadalom-kritikus humorában nemcsak a korról vallott, hanem a tiltott művészek helyzetéről is. Az érsekújvári vasútállomás épületénél egy nyilakat, száguldó madarakat ábrázoló vasúti emblémája látható és a a közeli lakóházaknál travertinbe vésett, asztalt körülülő családot ábrázoló szoborcsoportja van. Meliš alkotása a Csemadok-székháznál lévő Czuczor Gergely papköltőt ábrázoló mellszobor, melyet egy 1849-es sírkő-maradványából faragott.

Három év termése

A szobrászati szimpózium első évfolyamának vendége volt Jozef Kliský, Ľubomír Purdeš szobrászművész, és Rastislav Biarinec professzor, aki két művel gazdagította a Meliš parkot. A második évfolyamban Jozef Kurinec és az érsekújvári származású Martin Pokorný vették birtokukba a csillagászati kabinet udvarát. Magdaléna Klobučníková a rendezvény koordinátora tavaly az érsekújvári Roman Hrčka és a pozsonyi Michal Šuda szobrászművészeket fogadta a szimpóziumon, amelyet a Művészetért Alap és a Resculpture.sk szobrászok társulása támogatott. A lakótelepről a város központja felé az emlékparkon áthaladó lakosok megtekinthetik Biarinec professzor HELP alkotását, amelyet újabb művel egészített ki. Itt látható Michal Šuda fa alapú plasztikája, Lenni vagy nem lenni felirattal, amely lőszerekből készült, utalva az ukrán háborúra. Az érsekújvári szőnyegbombázások emlékére Roman Hrčka félig nyitott gyerek kezet készített. Jozef Kurinec kockát ábrázoló szobra zsilettekből készült, korunk vallási, erkölcsi kérdéseit feszegetve. Az egykor elhanyagolt városi zöldterületen érdemes elidőzni, megismerkedni a művekkel és elgondolkodni Meliš tanítványainak az üzenetein.

Read More

Post Comment