Search by category:
Egyéb kategória

Fokozott védelmet ítélt meg húsz ukrajnai kulturális örökségi helyszínnek az UNESCO

Fokozott védelmet ítélt meg húsz ukrajnai kulturális örökségi helyszínnek az UNESCO

Mészáros Richárd

2023. 09. 08., p – 11:19

Fokozott védelmet ítélt meg húsz ukrajnai kulturális örökségi helyszínnek az ott zajló háború miatt az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) a kulturális javak védelmével foglalkozó bizottság csütörtöki, Ukrajna kérésére megtartott rendkívüli ülésén.

A megerősített védelem alá helyezés értelmében a vonatkozó protokoll 87 részes államának lehetősége lesz arra, hogy jogi eljárást indítson azok ellen, akik felelősek a szóban forgó kulturális javak megrongálásáért. A húsz helyszín között van Lviv történelmi belvárosa, a kijevi Szent Szófia-székesegyház, illetve Bukovina és Dalmácia ortodox metropolitáinak székhelye is Csernyivciben.

A kulturális javak fegyveres konfliktus idején történő védelmével foglalkozó szakbizottság arról is döntött, hogy támogatni fogják az ukrajnai biztonsági erők és bírósági tisztségviselők képzését, hogy hatékonyabban tudjanak közreműködni a kulturális javak védelmében.

A bizottság nyilatkozatában elítélte, hogy az orosz rakétacsapások következtében számos nagy kulturális jelentőségű történelmi épület súlyosan megrongálódott Lvivben, Odesszában és Csernyihivben. „Másfél évvel az orosz invázió kezdete után azt látjuk, hogy aggasztó mértékben növekszik az ukrajnai kulturális örökség elleni támadások száma. Emiatt olyan intézkedésekre van szükség, amelyekkel elkerülhető lehet a visszafordíthatatlan károkozás” – fogalmazott az UNESCO.

Read More

Post Comment